Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Landstinget bröt mot lagen

Publicerat söndag 6 juni 2010 kl 10.50
Sjukgymnasten Anders Petersson fick rätt mot landstinget, som har vägrat att teckna ett avtal med honom.

Landstinget i Blekinge tvingas nu backa efter att man vägrat skriva avtal med en sjukgymnast i Karlshamn. Med hänvisning till hälsovalet, vägrade landstinget teckna avtal med sjukgymnasten Anders Peterssons verksamhet.

Sjukgymnasten Anders Petersson hade tagit över verksammheten och hoppats på att han även skulle få ta över den förra ägarens avtal med landstinget, men när det först blev nej kom beskedet som en chock.

– Det var ju som att slå undan fötterna på både mig och min familj. Vi hade ju en förhoppning om att få ta över hela rörelsen, därför flytttade vi till Karlshamn, säger Anders Petersson.

Avtalet en förutsättning
Efter att ha jobbat som vikarie inom en sjukgymnastikrörelse i Karlshamn i fem år, fick Anders Petersson i slutet av förra året möjlighet att köpa loss hela företaget.

Förutsättningen för hela affären var att han fick överta samverkansavtalet, som den förra ägaren hade med landstinget.

Sa nej på grund av hälsovalet
Men landstingen sa nej med hänvisning till det nya hälsovalet. Hälso- och sjukvårdsdelegationen ansåg att Anders Petersson istället kunde vända sig till en eller flera vårdscentraler inom hälsovalet om han ville ha ett avtal.

– Jag skulle bli någon sorts underlevarantör till en eller flera vårdcentraler och i princip bara ha tillgång till deras patienter, säger Anders Petersson och fortsätter:

– Med ett samverkansavtal kan jag istället ta emot alla patienter som kommer till mig, oavsett vilken vårdcentral de tillhör.

Lagbrott
Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som nu slagit fast att landstinget i Blekinge brutit mot lagen om ersättning för sjukgymnastik.

Rätten konstaterar i domen att det dröjde fram till 1 april innan Häsovalet infördes i Blekinge och att Anders Petersson, sedan årskskiftet, förvägrats rätten att få ut den lagenliga ersättning han haft rätt till som privatpraktiserande sjukgymnast. Allt på grund av landstingets beslut.

Ändra beslutet
Enligt domen måste landstinget nu ändra beslutet och ärendet ska därför tas upp i hälso- och sjukvårdsdelegationens sammanträde på måndag.

– Det ska tas beslut nu på måndag, sen hoppas jag att vi äntligen ska kunna slappna av, säger Anders Petersson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".