Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Löneklyftan mellan politiker och vanligt folk ökar

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 06.40
Inkomstklyftorna mellan politiker och vanligt folk ökar. Foto: Simon Leijnse/SR.

Allt fler av Blekinges politiker har blivit höginkomsttagare. Sedan förra valet har andelen som tjänar 400 000 kronor och mer ökat inom samtliga partier. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).

David Karlsson, forskare och filosofie doktor vid förvaltningshögskolan i Göteborg, säger att helt färsk forskning visar att inkomstklyftorna mellan politiker och vanligt folk ökar.

– Ja, en helt ny undersökning som vi har gjort på förvaltningshögskolan visar att politiker i varje kategori, exempelvis en ensamstående, har en högre hushållsinkomst jämfört med befolkningen i samma kategori.

När politiker sticker iväg i lönestatistiken, kan de då fatta beslut som berör människor i den vanliga vardagen där kronor och ören styr livet på ett högst påtagligt sätt?

– I varje parti spelar det in vilken ekonomisk status du har, visar vår undersökning. Till och med i vänsterpartiet spelar det roll om du är höginkomsttagare, jämfört med dina kollegor i partiet. Då är du mindre benägen att instämma i påståendet att inkomstklyftorna bör minskas i samhället, säger David Karlsson.

Sedan 2006 har andelen höginkomsttagare ökat markant inom varje parti i Blekinge.
Det rör sig om politiker som står på valbar plats till fullmäktige i varje kommun.

Fler politiker
Undersökningen som SCB gjort, visar bland annat att centern de senaste fyra åren ökat i andelen politiker som tjänar över 400 000 kronor från fyra till 14 procent.

Kristdemokraterna har gått från sex till 19 procent och socialdemokraterna från 14 till 24.

Höga inkomster
Så ser det ut över hela linjen – andelen politiker med höga inkomster ökar.

– Av samtliga ledamöter i kommunfullmäktige som uppgett sin inkomst i hushållet under innevarande mandatperiod, så har vi räknat fram ett medelvärde som ger en hushållsinkomst på 526 000 kronor medan motsvarade siffra inom befolkningen hamnar på 325 000 kronor, säger David Karlsson.

Politisk elit
Moderaten Camilla Brunsberg från Karlskrona vill inte se en utveckling som innebär att politikerna förvandlas till en elit, som riskerar att förlora kontakten med vanligt folk och det liv dom lever.

– Självklart är ju det absolut bästa att ha en blandning av olika bakgrund, kön, ålder, inkomst, ja, förutsättningar i livet. För det handlar ju om att politiken ska spegla samhället i stort, menar hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".