Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Vårdförbundet: Stor risk för patienterna

Uppdaterat tisdag 26 oktober 2010 kl 11.50
Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 11.22
Vårdförbundet: ”Övertid jobbar man inte för att det är kul”
(1:48 min)
Vårdförbundet Annika Wåhlin är kritisk till landstingsdirektörens åtgärder. Foto: Sveriges Radio Blekinge.

Landstinget gör nu omedelbara besparingar för att stoppa ett större underskott än beräknat under nästa år.

– Det kommer påverka patientsäkerheten, säger Vårdförbundets ordförande Annika Wåhlin. 

Landstinget i Blekinge tvingas nu tvärbromsa för att underskottet inte ska bli större än beräknat under 2011.

"Som att dra i handbromsen i tolfte timmen"
Övertid förbjuds, vikariat och nyanställningar stoppas och inköpsstopp införs. Det är en del av de akuta besparingar som omedelbart införs för att landstinget ska lyckas få balans i ekonomin.

Landstingsdirektören Jan Svanell menar att man måste agera nu.

– Det tar alltid tid att få effekter av åtgärderna, säger Jan Svanell.

– Det kommer att påverka vården och patientsäkerheten. Det är att dra i handbromsen i tolfte timmen, säger Annika Wåhlin, Vårdförbundets ordförande i Blekinge.

Underskottet har minskat
Vid årets början låg underskottet på 240 miljoner kronor inom hälso- och sjukvården. Det är den delen av landstinget som kostar mest.

Genom olika besparingsåtgärder som i huvudsak genomfördes under 2009 och tack vare att bland annat psykiatrin gick plus, så har underskottet i år landat kring 140 miljoner kronor.

I balans 2011
Redan under nästa år måste hela de underskottet vara utraderat. Då ska budgeten vara i balans. Att landstinget nu tvingas, som de själva säger tvärbromsa, är en tydlig indikation på att underskottet riskerar bli betydligt högre än dom 140 miljonerna ledningen kalkylerat med.

Bland annat har man inte lyckats få ner personalkostnaderna särskilt mycket.

För att inte försämra utgångsläget inför nästa år drar landstinget nu i nödbromsen. I stort sätt hela verksamheten berörs.

Övertid förbjuds
Förutom att all övertid förbjuds och inköpsstopp införs läggs också olika konsultuppdrag på is. Inga nyanställningar kommer att göras och bemanningsföretag ska anlitas bara i undantagsfall.

Annika Wåhlin på Vårdförbundet är kritisk till landstingets akuta besparingar och att stoppa övertiden är enligt henne riskabelt.

– Övertid är inget man jobbar för att det är kul utan det är för att verksamheten krävt det. Jobbar vi så mycket övertid att vi redan nu har för lite resurser för att göra det jobbet vi ska göra. Det ser jag som en stor risk för patientsäkerheten, säger Annika Wåhlin.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".