Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Polisen: Granska tidningarnas brottsrapportering

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 06.17
För mycket om brott skrämmer upp blekingarna i onödan menar polisen. Foto: SR.

Länspolismästaren Per Schwarz tycker att Blekinge Läns Tidning och Sydöstrans bevakning av brott skrämmer upp blekingarna och gör dem otrygga. Därför vill Blekingepolisen att journaliststudenter på Linnéuniversitetet i Kalmar ska granska om Blekinge Läns Tidning och Sydöstran skriver för mycket om kriminalitet.

– Om man skriver om allting så kan man lätt få intrycket av att Blekinge är ett väldigt brottsdrabbat och oroligt område, säger länspolismästaren Per Schwarz som menar att Blekinge egentligen tillhör de län med minst brott räknat per invånare.

Skapar otrygghet
Att det som står i tidningarna verkligen har hänt, råder det inget tvivel om, menar Per Schwarz, eftersom medierna får uppgifterna från polisen själv.

Men det är mängden artiklar och notiser om brott, åtal och domar i Blekinge Läns Tidning och Sydöstran som han tycker blir skev. Ett stort utrymme i tidningarna speglar ett farligt samhälle och skrämmer läsarna.

Blekingarna har också i flera av polisens trygghetsmätningar de senaste åren gett uttryck för otrygghet.

Vill se granskning av tidningarna
Just mängden artiklar om brott vill Blekingepolisen att journaliststudenter på Linnéuniversitetet i Kalmar ska granska i en uppsats.

Slutsatsen i en sån uppsats vill Per Schwarz använda bland annat för att berätta för blekingarna hur verkligheten ser ut i relation till tidningssidorna.

Tidningschef skeptisk
Kerstin Årman, som är tidningschef på Blekinge Läns Tidning, välkomnar en granskning. Men ställer sig frågande till att Blekingepolisen skulle värdera innehållet i hennes tidning.

– Han är fri att kommunicera vad helst han vill, men handlar det om Blekinge Läns Tidnings innehåll så känns det lite märkligt att någon utanför vår organisation kommunicerar detta och vi inte är delaktiga. Så jag kan bli lite fundersam på  inställningen.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".