Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Fel på brandlarm kan bli dödsfällor

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 06.00
Eleven Stina Gustavsson: ”Om brandlarmet inte går så kan man dö”
(1:52 min)
Mamman Pernilla Påulsson har inte vetat om att brandlarmet inte har gått att sätta igång från en avdelning på Frediksbergsskolan i Ronneby. Foto:Henrik Olsson, Sveriges Radio Blekinge.

Skolorna i Blekinge har ofta brister i brandskyddet. Fel som gäller brandlarm och problem med utrymningsvägar hör till de allvarligaste anmärkningarna i Räddningstjänstens tillsynsrapporter de senaste sex åren. Det visar Sveriges Radio Blekinges granskning.

Ett exempel är Fredriksbergsskolan i Ronneby. Där har det inte gått att sätta igång brandlarmet från klassrummen där ettorna, tvåorna och förskoleklassen går. Enligt Räddningstjänsten har där saknats larmknappar att starta skolans brandlarm med i sex år.

– Jag tycker det är dåligt, om brandlarmet inte går så kan man dö, säger Stina Gustavsson som går i klass fyra på Fredriksbergsskolan.  

Snabb spridning
– Om det hade börjat brinna där så kunde branden faktiskt ha spridit sig snabbt, säger brandinspektör Jan Green på Räddningstjänsten.

Felet har åtgärdats. Skolan har fått ett helt nytt larm i dag. Men lokalerna har alltså saknat larm sedan mitten på 2000-talet. 

Föräldern Stefan Sundkvist har aldrig hört skolpersonalen berätta att det inte har gått att starta larmet från den här delen av skolan.

– Jag har inte hört något om det faktiskt. Det känns olyckligt att få reda på det så här.

Vanligt med fel
Länets skolor har ofta brister visar vår genomgång av Räddningstjänstens kontroller av brandskyddet de senaste sex åren. De allvarligaste felen är att larm saknas - som på Fredriksbergsskolan - eller inte hörs. Ett annat vanligt problem är att det är svårt att ta sig ut eller att utrymningsvägarna är låsta.

I nästan hälften, 80 av Räddningstjänstens 182 tillsynsrapporter i länet finns anmärkningar om just larm eller utrymningsvägar. Det handlar om fel som kan få förödande konsekvenser, säger Claes Nicklasson på Räddningstjänsten i östra Blekinge.

– Larm är en startsignal på att man ska ta sig ut. Finns då inte säkra utrymningsvägar så hindrar ju det att man kan ta sig ut snabbt, säger han.   

Säkerhet för barnen 
Tommy Ahlquist är utbildningschef i Ronneby och en av de ytterst ansvariga för brandsäkerheten på Fredriksbergsskolan och de andra skolorna i Ronneby.

– Jag vet inte varför det har blivit så här. Det kan vara en kostnadsfråga eller så har det gjorts ett misstag.

Om det handlar om kostnader, hur kan i så fall ekonomin få vara viktigare än barnens säkerhet?

- Ekonomin är inte viktigare än barnens säkerhet, säger Tommy Ahlquist.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Räddningstjänstens kontroller

  • Antal skolor som räddningstjänsten kontrollerat brandsäkerheten på:  104.
  • Antal skolor där det inte gjorts tillsyn: 3.
  • Skolor helt utan anmärkning: 22 (14 i östra Blekinge, 8 i västra Blekinge).
  • Skolor med anmärkningar om larmet: 29 (14 i östra Blekinge, 8 i västra Blekinge). 
  • Skolor med anmärkningar om utymningsvägar: 50 (25 i västra Blekinge, 25 i östra Blekinge).

Kontrollerna gjordes från 2004 - 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".