Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

"Värre olyckor med vajerräcke"

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 05.29
"Studien visar att risken är högre på vägar med vajerräcken"
(1:16 min)
1 av 2
Mitträcke på en väg. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
2 av 2
Hawzheen Karim ska snart börja en ny tjänst på det statliga vägbolaget Svevia. Foto: Christer Bergström, Svevia.

Vajerräcken är både farligare och dyrare än andra vägräcken. Det hävdar vägforskaren Hawzheen Karim i en ny avhandling där han bland annat tittat på olycksstatistik från Blekinge.

– Vår studie visar att risken för personskador på vägar utrustade med vajerräcken är betydligt högre än på vägar utrustade med andra typer av räcken, säger Hawzheen Karim.

Farligast med vajerräcken är att bilister som kör in i dem behåller kontrollen på bilen och kan fortsätta att köra en bit.

Där ett tuffare betong- eller så kallat w-profilräcke hade satt stopp för bilen kan det flexibla vajerräcket istället leda bilisten in i trafiken igen, visar Hawzheen Karims studie.

– Det är där de mest skadliga påkörningarna sker, säger Hawzheen Karim.

Mer kostsamt
Dessutom kostar vajerräcken mer skattepengar i underhåll eftersom de lättare går sönder än de andra räcken som Trafikverket använder sig av.

Men trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall på Trafikverket menar att man inte bara rakt av kan jämföra olika typer av vägräcken:

– De sitter ju på vägavsnitt med en viss karaktär och då blir det svårt att jämföra räckestyper med varandra. Men absolut har han gjort ett gediget och väldigt intressant arbete. 

 Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".