Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Mässlingen kommer allt närmre Blekinge

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 05.50
Smittskyddssjuksköterska Agneta Meeuwisse: "Flera har inte sett ett mässlingsfall"
(1:27 min)

Mässlingen finns nu i Småland och Danmark. I dagarna skickade smittskyddsläkaren Rickard Eitrem på Blekingesjukhuset ut en intern varning om att mässlingen nu sprider sig.

Men det är inte lätt för sjukvårdspersonalen att känna igen mässlingen som inte funnits i länet på 20 år, säger Agneta Meeuwisse Smittskyddssjuksköterka på Blekingesjukhuset.

– Problemet är att flera inte har sett ett mässlingsfall eftersom det är väldigt ovanligt idag, så en del i sjukvården känner inte igen sjukdomen, säger hon.

Lavinartad ökning i Europa
I och med den lavinartade ökningen av mässling i flera länder i Europa, har sjukdomen nu också kommit till Sverige. Det är i samband med att svenskar åker utomlands som smittan nu också finns här.

I januari i år fick två personer mässlingen i Jönköpings län i Småland, då av en person som varit utomlands. Bara i år har 30 personer insjuknat i vårt grannland Danmark.

Dilemmat med mässling är att det är ett mycket smittsamt virus.

– Om en person med mässling kommer in i ett allmänt väntrum och de andra som sitter där inte är vaccinerade eller har haft mässlingen, så löper de en väldigt stor risk att blli sjuka, säger Agneta Meeuwisse.

Blekinge bäst i landet
Men Blekingarna är bäst i landet på att vaccinera sig mot mässling. Agneta Meeuwisse poängterar att risken för att få sjukdomen i Sverige är liten, då vi är så välvaccinerade.

Men inför en utlandsresa rekommenderar hon ändå att man ser över om man har ett skydd mot mässling.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Mässlingen

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige tack vare den allmänna vaccinationen som sker i tidig ålder. 

Vanliga symptom är hög feber, torrhosta och irriterade och ljuskänsliga ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".