Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BLEKINGE

Strömmarna stoppar skeppsmasken

Publicerat fredag 22 april 2011 kl 08.00
Skeppsmasken är namnet till trots en mussla som angriper trä i vattnet. Foto: Mari Johansson/Scanpix

Vraken utanför Blekinges kust verkar klara sig undan den fruktade skeppsmasken. Det visar ett projekt som undersökt risken för skeppsmaskens spridning i Östersjön fram till år 2020.

I EU-projektet Wreck Protect har forskarna tittat på klimatet både bakåt och framåt i tiden för att kunna jämföra förhållanden.

Skeppsmask kan överleva
Marinbiologen Christin Appelqvist, doktorand på Göteborgs universitet, har undersökt hur förhållanden ska vara för att det ska kunna ske nya angrepp. 

– Både bakåt i tiden och framåt så är det längs Blekingekusten möjligt för dem att kunna attackera vrak och trä. På så sätt finns en risk att det skulle kunna ske angrepp, säger Christin Appelqvist

Hon har sett att vissa år är temperaturen, salt- och syrehalten i vattnet utanför Blekinge sådana att skeppsmasken skulle kunna överleva och fortplanta sig.

Strömmarna gör risken minimal
Det finns dock en viktig faktor som talar emot att den sprider sig till den blekingska kusten.

– Det är strömmarna, då är risken minimal. Strömmarna går inte åt det hållet utan ut ur Östersjön . Det är väldigt låg sannolikhet att det ska ske angrepp av den anledningen, säger Christin Appelqvist.

En art i Östersjön
Idag finns en art av skeppsmask i Östersjön väster om en linje från Malmö ner till västsidan av den tyska ön Rugen säger Christin Appelqvist. Hon ser inte några tecken på att den breder ut sig geografiskt, men vill inte helt utesluta att den kan leta sig hit till vattnen utanför Blekinge.

– Helt säker kan vi aldrig vara utan blir det ändrade strömförhållanden, då är det möjligt att den skulle kunna spridas dit. Kanske från de här populationerna som är nere i tyska Östersjökusten, säger Christin Appelqvist.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".