Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Olofström

Varnar för penningrullning i Olofström

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 13.15
Karl André: ”Olofström riskerar att inte få ta lån”
(1:30 min)
Håll i pengarna uppmanar Olofströms ekonomichef Karl André. Foto:Scanpix

Ta det lugnt med mångmiljonsatsningarna i Olofström. Den uppmaningen kommer från kommunens egen ekonomichef som tycker att politikerna ska hålla hårt i pengarna när det gäller investeringar.

– Fortsätter det att bli färre invånare så krymper investeringsutrymmet för varje år, säger ekonomichefen Karl André.

Nästa år ska politikerna i Olofström göra flera investeringar i mångmiljonklassen. Bland mycket annat ska man bygga om idrottshallen, renovera slitna skolkök och göra ödehuset på Tullbacken i Jämshög till ett trygghetsboende. Dessutom kan fjärrvärmenätet komma att byggas ut.

Uppmanas bromsa
Allt det här ger bilden av ett Olofström som har råd att göra flera storatsningar på en gång. Men kommunens ekonomichef manar alltså politikerna att trycka på bromsen. Han anser att dom bör skjuta upp två femtedelar av de planerade satsningarna, vilket motsvarar 20 miljoner kronor.

Det som får ekonomichefen att mana till försiktighet är prognoserna som visar att Olofström väntas få allt färre invånare och därmed lägre skatteintäkter.

Befolkningen väntas minska med 300 personer de närmast tre åren och det motsvarar drygt 13 miljoner kronor mindre i kommunkassan.

Får inte ta lån
Om politikerna struntar i det här och fullföljer planerna så riskerar kommunen att inte kunna få ta lån till satsningar som täcker nödvändiga behov längre fram.

– Exempelvis har det diskuterats att bygga en ny skola om några år. Agerar man kortsiktigt med kommunens investeringar går det inte att göra en sådan satsning, säger Karl André.

Tar varning på allvar
Olofströms kommunalråd Margaretha Olsson (S) säger att politikerna tar ekonomichefens varning på allvar.

– Vi kommer inte att göra satsningar för hela summan vi avsatt på 50 miljoner kronor, säger hon.

Enligt kommunalrådet är det för tidigt att säga vad som kan skjutas upp.

Men trygghetsboendet på Tullbacken i Jämshög och ombygnaden av idrottshallen är satsningar som säkert kommer att bli av, enligt Margaretha Olsson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".