Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Sandström (S) tar inte avhoppen som kritik

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 05.11
Kalle Sandström: ”Det är klart det frestar på”
(1:54 min)
Kalle Sandström (S) tar inte avhoppen som kritik. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

Trots att en av landstingets högsta chefer i går avgick med tydlig hänvisning till den högsta politiska ledningen, väljer det landstingsrådet Kalle Sandström (S) att inte ta det som kritik.

Istället ser han det som ett tecken på att det är en pressad situation inom landstinget på grund av de besparingar som måste göras.

– Vi har ett tydligt uppdrag från den politiska ledningen att komma tillrätta med obalanserna i ekonomin. Och det är klart att de kraven som vi ställer och de förväntningarna på förslag på från cheferna som vi efterlyser frestar på. Och det ställer krav på en redan pressad organisation, det är ingen tvekan om det.

Avhopp i går
I går avgick Åke Åkesson som var chef för vårdcentraler och akutvård i hela Blekinge. Som en av sex divisionschefer tillhörde han toppskiktet direkt underställd landstingsdirektören, och hans kritik riktade sig direkt till den högsta politiska ledningen i landstinget som han ansåg behandlade cheferna i vården svinaktigt och respektlöst, och Åke Åkesson hade inget förtroende kvar för den politiska ledningen. Trots det tycker inte Kalle Sandström att kritiken riktas mot honom, utan mot den besparingsprocess som landstinget är inne i.

– Det är en mycket besvärande situation vi har i Landstinget Blekinge i dag men det viktiga är att vi får arbetsro och en tydlig riktning.

Ni politiker i landstingsledningen har fått omfattande kritik för att ni hänvisar till att ni har förtroende i er partigrupp. Men är det inte förtroende från personal och patienter som är det viktiga?

– Det politiska förtroendet prövas ju i allmänna val och i de partikonstellationer som blir därefter och det kanske inte är framför allt i avgående chefer och hur de eventuellt uttrycker sig som det prövas.

Men Åke Åkesson är inte ensam i sin kritik, i går krävde karlskronamoderaterna landstingsledningens avgång, och landstingspolitikern Nils Ingmar Thorell (FP) avgick i protest mot hur landstinget styrs.

– Det kanske är så att chefen som har sagt upp tycker att det är för hårt tryck nu. Vad Nils Ingmar Thorell har för bevekelsegrunder för sitt ställningstagande vet jag inte, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S). 

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".