Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Detta är länets fattigaste bostadsområde

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 05.15
Fattigaste bostadsområdet i länet
(1:52 min)
1 av 2
Alwalid Khaled jobbar i en av livsmedelsbutikerna i Kungsmarken och bekräftar att det märks att fattigdomen ökat. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Marwan Helal har förgäves sökt massor av jobb sedan han kom till Sverige för fem år sedan. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.

Blekinges fattigaste invånare bor i Kungsmarken i Karlskrona. På tio år har andelen låginkomsttagare fördubblats samtidigt som också befolkningen i området ökat.

Alwalid Khaled jobbar i en av livsmedelsbutikerna på Kungsmarken och han säger att kundernas köpkraft minskat betydligt.

– Det märks jättetydligt, min chef som bott här i över tjugo år säger att det köps mindre mat i dag än tidigare. Folk har inte pengar, säger han.

Inkomststatistiken som Statistiska centralbyrån tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio visar tydligt att Kungsmarkens invånare har tappat inkomster de senaste tio åren.

Fördubblats
1999 tjänade 253 personer i åldersgruppen 30 till 64 år under 150 000 kronor om året. Tio år senare har den siffran fördubblats till 563 personer som har stora svårigheter att försörja sig själva och sina familjer.

Men Kungsmarken är inte det enda området där befolkningens inkomster minskat.

Sju av de tio fattigaste bostadsområdena i länet har samtliga tappat i inkomster om man jämför med hur det såg ut för tio år sedan.

Inga jobb
Alwalid Khaled, tror att det blivit tuffare på arbetsmarknaden och att många flyktingar, bland annat från hans hemland Irak, har svårt att hitta jobb.

– Det är jättestufft, ett annat problem är att många nyanlända flyktingar väljer att bosätta sig i större städer och där fastnar de i arbetslöshet, säger Alwalid Khaled.

Marwan Helal är 27 år gammal och kom till Sverige från Irak för fem år sedan och han har gått arbetslös sedan dess.

– Jag har sökt mängder av jobb, men inte fått något. Jag har också sökt olika utbildningar, bland annat till bussförare. Men där fick jag nej. Det enda jag erbjuds är praktiker, säger han.

Politiker bekymrad
Centerpartiets Mats Lindbom, kommunalråd i Karlskrona kommun med bland annat ansvar för integrationsfrågor, är bekymrad över utvecklingen med allt fler människor som har svårt att klara sin egen försörjning.

– Inte minst för unga som växer upp, så är det inte den absolut mest optimala uppväxtmiljön i ett område där många boende inte klarar att försörja sig själva, säger Mats Lindbom.

Kolla ditt bostadsområde

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".