Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen ändrar sig om torskfisket

Publicerat onsdag 1 september 2004 kl 06.41

Den svenska regeringen kommer bara att kräva ett totalförbud för fiske på det östra beståndet av torsk i Östersjön vid nästa veckas kvotförhandlingar. Regeringen har därmed backat från sitt tidigare krav på totalt torskfiskestopp i Östersjön.

Det är på måndag som förhandlingarna om nästa års fiskekvoter i Östersjön börjar i Gdynia i Polen. Den svenska förhandlingslinjen går ut på att totalfreda det östra beståndet av torsk, det vill säga det bestånd som lever öster om Bornholm. Där går regeringen på rekommendationerna från det internationella havsforskningsrådet i Köpenhamn. Däremot är man beredd att tillåta fiske på det västra beståndet och följer havsforskningsrådets linje att tillåta en fångst på 23 000 ton. Därmed överger regeringen sin tidigare linje om ett totalstopp för allt torskfiske i Östersjön.

Den svenska regeringen kräver också ett tre månader långt sommaruppehåll i torskfisket och att det område i Bornholmsdjupet, som fredas från allt fiske under perioden 15 maj till sista augusti, utvidgas. Man vill också att det internationella havsforskningsrådet ska komma med en prognos om förutsättningarna för torsklek i Gotlands- och Gdanskdjupen. Skulle det finnas sådan förutsättningar vill man att områdena omedelbart stängs för fiske.

Sverige vill också att minimimåtten för torsk ska höjas redan nästa år - från 38 till 40 cm och att maskstorleken i trålarna ska öka från 110 till 115 mm.

Vid förhandlingarna kommer frågan om hur stor den polska fiskeflottan egentligen är bli het. EU-kommissionen vill skära ner den polska flottan med 40 procent, men frågan är hur många fiskebåtar finns det egentligen och i vilket skick är de? Det finns farhågor om att polackerna kan vilja trissa upp antalet inför de kommande nerskärningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".