Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor oro för att Blekinge tar stryk när försvarsförhandlingarna fortsätter

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 16.44

Det finns en uppenbar risk för att förhandlingarna mellan regeringen och de borgerliga partierna om det framtida försvaret får som resultat att marinens huvudbas placeras i Stockholm. Håkan Juholt socialdemokrat och ordförande i försvarsaberedningen är både oroad och arg över utvecklingen.

Oron är stor bland både socialdemokratiska och borgerliga riksdagsmän, som Radio Blekinge talat med, för att Blekinge kan ta stryk i försvarsöverläggningarna.

Den speciella arbetsgrupp AgGRO som tog fram högkvarterets förslag till militär grundorganisation föreslog nerläggning av Amfibieregementet Amf4 i Göteborg, en marin huvudbas i Berga/Muskö och en sidobas i Karlskrona. Försvarsberedningen ändrade på detta till att marinen skulle få en enda bas i Karlskrona och inget i Stockholmsområdet. Däremot skulle Amf1 i Waxholm flyttas till Berga.

De borgerliga partiledarna hyser enligt en välinitierad källa stort förtroende för AgGROs förslag och nu när folkpartiet börjat driva frågan om bättre militärt skydd av storstäderna Stockholm och Göteborg i förhandlingarna med regeringen öppnar sig följande scenario: Amf4 blir kvar i Göteborg, medan Amf1 i Waxholm eventuellt läggs ner. Marinens enda bas eller huvudbas placeras i Berga/Muskö medan Karlskrona eventuellt får en sidobas, som kan komma att läggas ner vid nästa försvarsbeslut.

- Risken är uppenbar att detta kan ske, säger Håkan Juholt, som på nytt pekar på att en axel med storstadsintressen mellan Stockholm och Göteborg håller på att växa sig stark.

Trots förvirringen i försvarsfrågan bedömer Håkan Juholt att framtiden för F 17 i Kallinge är tryggad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".