Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler jobb avgörande fråga i budgeten

Publicerat måndag 20 september 2004 kl 12.28

Finansminister Bosse Ringholm sken i kapp med septembersolen när han på måndagen tog årets promenad med regeringens budgetproposition till riksdagen.

I nypan höll han den rödaktiga cd-skivan med budgetförslaget med de traditionsenliga blågula banden runt.

Det ekonomiska läget i Sverige är bra, exporten ökar, framtidsoptimismen stiger och tillväxten tar fart. Den bilden gav finansminister Bosse Ringholm i höstbudgeten som överlämnats till riksdagen.

Arbetslösheten för hög
Men arbetslösheten är fortfarande för hög och sysselsättning för låg. Och enligt Bosse Ringholm ska den ekonomiska uppgången ”tas till vara för att skapa fler jobb”.

Fler jobb är, enligt Bosse Ringholm, den helt avgörande frågan. Därför är en av huvudsatsningarna i budgeten 13 miljarder i extrapengar till kommuner och landsting, som ska användas de två kommande åren.

Kommunala ungdomsprogram och utvecklingsgarantin förbättras genom obligatoriska inledande jobbsökaraktiviteter. Förslaget gäller under nästa år.

I budgetpropositionen avsätts 50 miljoner kronor under 2005 för att införa så kallade prova-på-platser för personer som saknar eller har begränsad erfarenhet av svenskt arbetsliv.

Andra delar i budgeten är sänkta inkomstskatter för vanliga inkomsttagare, slopad arvs- och gåvoskatt från nästa år och sänkt förmögenhetsskatt.

Dyrare bränsle
Den gröna skatteväxlingen ger dyrare bensin, diesel och el samt höjd fordonsskatt.

Under hösten ska regeringen komma med förslag för att minska sjukfrånvaron. Förslaget innebär att arbetsgivarna från och med 1 januari nästa år får betala 15 procent av sjukpenningkostnaden för de anställda samtidigt som arbetsgivaravgiften sänks motsvarande. Medfinansieringen upphör om den sjukskrivne får rehabilitering eller återgår på hel- eller deltid.

Sjukpenningnivån återställs från nästa år till 80 procent av den sjukpenningsgrundade inkomsten och sjuklöneperioden för arbetsgivare återställs då också till två veckor.

Energimyndigheten får ytterligare 25 miljoner kronor i budgeten för att förbättra tillsynen över marknaderna för el, gas och fjärrvärme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".