Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bra utsikter för marinbasen

Publicerat tisdag 21 september 2004 kl 17.07

Karlskrona har med sitt geografiska läge de bästa förutsättningarna även i ett långsiktigt perspektiv. Det slås fast i det underlag som försvarsdepartementets speciella arbetsgrupp för försvarets grundorganisation lämnat inför det kommande försvarsbeslutet.

I rapporten konstaterar man att det bör finnas en marinbas och baseringsmöjlighet på ytterligare två platser. Arbetsgruppen anser att tyngdpunkten bör finnas i sydöstra Sverige. Merparten av marinbasens verksamhet bör därför lokaliseras till Karlskrona.

Det främsta skälet till denna inriktning är att Karlskrona med sitt geografiska läge har de bästa förutsättningarna även i ett långsiktigt perspektiv. I Karlskrona finns lämplig infrastruktur i form av kaj- och förtöjningsanordningar, tillgång till verkstads- och varvsresurser samt närhet till goda övnings- och skjutområden.

Merparten av marinens fartyg bör finnas i Karlskrona. Detta innebär att första ubåtsflottiljen flyttas från Berga till Karlskrona. Andra ytstridsflottiljen i Haninge/Berga läggs ner. Ledningen för ubåtsflottiljen och tredje ytstridsflottiljen och delar av fartygen ska finnas i Karlskrona medan fjärde minkrigsflottiljen stannar kvar i Berga. Försvaret ska självt bestämma fördelningen av marinens fartyg mellan Karlskrona, Berga och Göteborg.

Och beträffande de marina skolorna samordnas dessa till en ny sjöstridsskola i Karlskrona. De delar av örlogsskolorna som idag finns i Haninge/Berga flyttas till Karlskrona.

Tidigare har försvaret föreslagit att helikoptrar med sjöoperativa uppgifter skulle baseras på Berga. Arbetsgruppen konstaterar att vid Berga finns stora begränsningar beträffande möjligheterna att utveckla Berga till en modern helikopterbas. Därför flyttas dessa till Kallinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".