Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över 300 miljoner ska satsas på länet

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 10.18

Det kommer att bli betydande investeringar om marinbasen och de sjöoperativa helikoptrarna lokaliseras till Karlskrona och Kallinge. Det framgår av den rapport som försvarsdepartementets speciella arbetsgrupp lämnat inför det förestående försvarsbeslutet.

Arbetsgruppen anser att tyngdpunkten i den marina verksamheten kommer att vara i Karlskrona och detta leder till ett investeringsbehov på totalt 110 miljoner kronor.

I dessa kostnader ingår bl a flyttning av viss verksamhet inom örlogsskolorna, flyttning till Karlskrona av dyknavalcentrum som idag ligger på Berga. Där ingår också viss utbyggnad av kajer samt anpassning av befintligt fastighetsbestånd, bland annat ventilationsåtgärder.

Till Sjöstridsskolan som placeras i Karlskrona flyttas ubåtsövningsanläggningen MIMER som idag finns på Berga. Denna flyttning och anpassning för simulatorer kostar 20 miljoner kronor.

På F 17 kommer man att investera för ca 16 miljoner i anpassning av en hangar för transportplanet Herkules.

Dessutom kommer det att kosta 220 miljoner att lokalisera de sjöoperativa helikoptrarna till Kallinge. Det är samma summa som investeringsbehovet skulle ha varit på Berga.

Försvaret har tidigare föreslagit att helikoptrarna skulle placeras på Berga, men arbetsgruppen anser att det vid Berga finns stora begränsningar beträffande möjligheterna att utveckla Berga till en modern helikopterbas som kan uppfylla de krav som de nya helikoptrarna ställer.

Alltså sammantaget cirka 366 miljoner i investeringar i Karlskrona och Kallinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".