Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

Tjänsteresor brännmärks i nytt klimatprogram

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 05.19
Nytt klimatprogram för Karlskrona kommun
(1:46 min)
Karlskrona kommun får alla fönster utbytta och kan på så sätt sänka energiförburkningen vid uppvärmning av lokalerna. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio Blekinge

Det lär blir fler sammanträden via webben istället för fysiska möten för Karlskrona kommuns tjänstemän framöver.

I kommunens kommande energi- och klimatprogram dödsskallemärks bland annat fordonstransporter.

– Det finns ju möjligheter att göra på annat sätt, man kan ha resfria möten via webben eller planera sina resor och åka kollektivt. Fordonen står för kommunens största koldioxidutsläpp, 76 procent, säger Johnny Lilja som är miljöchef i Karlskrona kommun.

Det är alltså bland annat fordonen som är den svåra nöten att knäcka. Utsläppen i form av bland annat koldioxid är störst här.

Klubbas i år
Det nya energi- och klimatprogrammet är ännu så länge ett förslag och ska upp i kommunstyrelsen och sedan fullmäktige i november. Om politikerna enas bör det nya programmet vara klubbat och klart innan årets slut.

Enligt Johnny Lilja har kommunen redan gjort en hel del för att minska kommunens koldioxidutsläpp, men det har handlat om relativt självklara mål som nu uppnåtts.

– Vi har åtgärdat rätt mycket och tagit bort fossila bränslen, all olja, som använts vid uppvärming av våra fastigheter. Nu har vi det krångliga kvar, att angripa transporterna och att hitta olika energibesparande lösningar.

Struntar i miljön
En del kanske ställer sig frågan - vad spelar det för roll att en liten kommun som Karlskrona viker sig dubbel i jakten på klimatvänliga lösningar, när stora industriländer producerar som aldrig förr med liten tanke på att skona miljön?

Men enligt Johnny Lilja finns inga alternativ, förr eller senare kommer alla tvingas ta ansvar för vår miljö eftersom konsekvenserna drabbar alla.

– Ja, det skulle vara att sträva efter ett icke hållbart samhälle. Vem vill ha det? Det är ett grundfundament för oss att jobba som vi gör nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".