Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

200 nya försvarsjobb till Blekinge

Publicerat fredag 24 september 2004 kl 14.51

Det blir 200 nya jobb i Ronneby och Karlskrona som följd av regeringens förslag till det framtida försvaret. Det framgår av försvarspropositionen som blev offentlig på fredagen.

Regeringens proposition följer till mycket stor utsträckning det förslag som utarbetades av försvarets speciella arbetsgruppen, AgGRO.

Tyngdpunkten för marinen ska ligga i Karlskrona, där ledningen och merparten av marinens fartyg också ska stationeras. Fartyg ska även stationeras vid Muskö och i Göteborg. Fjärde minkrigsflottiljen blir kvar i Stockholmsområdet. Örlogsskolorna i Stockholm och Karlskrona läggs ner och återuppstår i en enda sjökrigsskola som förläggs till Karlskrona. Fler värnpliktiga kommer att utbildas i Karlskrona som följd av detta.

F17 i Ronneby blir också kvar och dit flyttas de sjöoperativa helikoptrarna från Berga i Stockholm.

Marinens fartygsflotta skärs ner kraftigt från 17 ytstridsfartyg till sju. Desutom minskas antalet minröjningsfartyg och ubåtar. Sammantaget har flottan 18 fartyg av dessa tre typer år 2008.

I Karlskrona kommer investeringar till följd av förslaget att ske. Hur mycket är oklart, men minst 110 miljoner. På F 17 i Kallinge investeras för 236 miljoner.

För Karlskronavarvet är försvarsproppen inte någon rolig läsning. Färre fartyg innebär minskat underhåll. Dessutom nämns inget om nästa generation ytstridsfartyg och beträffande ubåt Viking konstaterar regeringen att det krävs internationellt samarbete.

Sammantaget räknar regeringen alltså att 200 nya militära och civila arbeten skapas i Karlskrona och Ronneby och att en stor del av dessa är högutbildade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".