Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Fastighetsförsäljning kan rädda landstingets ekonomi

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 13.26
Landstinget kan täcka underskott med nytt bolag
(1:41 min)
Blir ekonomin bättre under 2013 och 2014 kommer skattenivån att diskuteras igen enligt Kalle Sandström (S).

Det behövs ingen skattehöjning för att klara 2012 års landstingsbudget. Det hävdar oppositionen och hänvisar till en utredning, som landstingets politiker själva beställde förra året.

Genom att skapa ett landstingsägt fastighetsbolag skulle man kunna få in mellan 250 och 280 miljoner kronor i kassan.

– Landstinget skulle bilda ett fastighetsbolag som köper landstingets fastigheter, och mellanskillnaden som uppstår mellan bokfört värde och försäljningsvinsten, det blir landstingets intäkt från en sådan affär, säger Magnus Fransson, affärsområdeschef på landstingsfastigheter.

Söndrad ekonomi
Det var när turbulensen var som häftigast, när landstingets hårt pressade majoritet tittade på olika möjligheter att få ordning på den snabbt sönderfallande ekonomin, som utredningen beställdes.

Detta för att ge svar på hur mycket pengar som skulle kunna frigöras om man gjorde om affärsområdet landstingsfastigheter till ett helägt fastighetbolag.

Och svaret: genom att sälja landstingets alla fastigheter till bolaget skulle man få in upp till 281 miljoner kronor.

Moraliskt okej
Det visar den mest gynnsamma kalkylen i utredningen, den som innebär att man skulle undvika att betala stämpelskatt genom, enligt utredningen, en fullt laglig och även moraliskt oklanderlig, skatteteknisk finess.

Enligt den skulle landstinget, alla räntekostnader och skatter inräknade, inte få högre drifts- och hyreskostnaderkostnader för de lokaler som används av Blekingesjukhuset idag.

– Ja, som sagt, i de mest gynnsamma av förhållanden, skulle det bli så. Det visade utredningen.

Sedan utredningen gjordes har landstinget beslutat att sälja ut en del av sina fastigheter, som alltså inte skulle kunna ingå i en affär mellan landstinget och ett helägt fastighetsbolag idag.

Å andra sidan - oavsett vem som köper fastigheterna, så innebär det en intäkt för landstinget.

Samma kostnader
Men när utredningen presenterades i våras visade den att landstinget skulle kunna få in en intäkt på mellan 250 - 280 miljoner kronor, inkluderat alla kapitalkostnader och utan att få högre kostnader för sina lokaler.

Kalle Sandström, socialdemokratiskt landstingsråd, ställer sig ändå kallsinnig till en bolagisering.

– Det vi kom fram till var att det skulle innebära ökade kostnader på sikt, på grund av räntekostnaderna som bolaget måste betala för det lån man tar för att köpa fastigheterna. Dessutom skulle en försäljning ge oss en enångsintäkt, medan vi behöver lugn och ro i ekonomin på längre sikt.

När skattehöjningen presenterades under en presskonferens i början av veckan, fick Kalle Sandström frågan om intäkterna på över 200 miljoner kronor årligen från skattehöjningen skulle användas i flera år framöver.

Diskuteras igen
Svaret från Kalle Sandström blev att man tittar på ett år i taget. Skulle finanserna bli bättre under 2013 eller 2014, då kommer skattenivån att tas upp för diskussion igen.

– Under rådande förutsättningar, så räknar vi in skattehöjningen även 2013 och 2014. Men om vi skulle få in mer pengar från något annat håll, då får vi självklart ta upp skattefrågan igen, säger Kalle Sandström.

Claes Jansson (MP) och Kalle Sandström (S), Sara Högelius (V). Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.

Läs mer höjningen av#link=283858#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".