Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
OLOFSTRÖM

Högre hyra för landstingets vårdcentral

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 05.00
"Det jag får spara på är vården"
(1:43 min)
Den privata vårdcentralen Läkehjälpen betalar mindre i hyra för sin centrala lokal än landstingets vårdcentral. Foto:Liselotte Olsson/Sveriges Radio.

I hälsovalet ska alla konkurrera på lika villkor. Alla vårdgivare får samma peng för varje patient. Men kostnaderna skiljer sig. Landstingets vårdcentral betalar mer i hyra än de privata vårdcentralerna.

Liselotte Brunnberg, enhetschef för landstingets vårdcentral i Olofström, säger att det är vården som blir lidande:

– Det är det jag tycker är lite frustrerande med att jag inte tycker att man riktigt konkurrerar på lika villkor - att vi är så bundna av fasta kostnader till hyra, städ och administration. Det blir ju svårt att spara på det eftersom vi är bundna, så det jag får spara på är vården.

Hyran betalas till landstinget själva
Även om det är svårt att göra en direkt jämförelse av hyrorna eftersom det är två olika organisationer och olika mycket ingår i hyrorna, så har landstingets vårdcentral i Olofström på pappret betydligt högre hyra än de två privata vårdcentralerna. Detta trots att de privata, Familjeläkarna och Läkehjälpen, har ett lite mer centralt läge.

Magnus Fransson, fastighetschef på landstinget säger att landstingets vårdcentraler betalar hyra till landstinget själva:

– Kostnaderna bygger på de kostnader som är nedgrävda, nedplöjda, investerade i den anläggningen och då kanske inte platsen där huset står är så oerhört avgörande.

Ett historiskt arv
Magnus Fransson säger att hyran delvis är ett arv från historian. Då satsade man och byggde utifrån de krav som fanns och var inte heller lika kostnadsmedveten som nu. I dag hade man sannolikt inte byggt likadant.

Förutom tidigare investeringar så består också hyran av kostnader för förvaltning, drift och underhåll.

Innan hälsovalet startade fick vårdcentraler en budget som var anpassad för den faktiska hyreskostnaden. Den höga hyran blev ett problem först när vårdcentralerna endast fick en hälsovalspeng som skulle täcka kostnaderna.

Kan säga upp hyresavtal med landstinget
Om en vårdcentral tycker att hyran är för hög kan de faktiskt säga upp lokalen från landstinget, även om det kan vara kontroversiellt:

– Man kan säga upp lokalen. Så visst skulle det kunna vara ett alternativ, sen finns det ju andra krafter som kanske verkar mot det, men utifrån vårt perspektiv så ser vi egentligen inga sådana hinder, säger Magnus Fransson.

Liselotte Olsson
 liselotte.olsson@sverigesradio.se

Vårdcentralers hyra i Olofström

* Olofströms vårdcentral betalar 1 493 kronor/ kvadratmeter i genomsnittspris men det finns olika prisnivåer beroende på lokal, den största på 1 338 kvadratmeter har också högst pris: 1591 kronor/ kvadratmeter. Det är landstingsfastigheter som äger lokalen.

* Läkehjälpen betalar 920 kronor/ kvadratmeter till Olofströmshus.

* Familjeläkarna betalar 858 kronor/ kvadratmeter till Olofströmshus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".