Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlshamn

"Ambulanspersonal känner skräck inför födslar utanför sjukhuset"

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 16.30
Ambulanspersonal stressas av förlossningar
(1:16 min)
1 av 2
15 ambulanssjuksköterskor har intervjuats. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
2 av 2
Ambulanssjuksköterskan Anneli Carlsson som håller i en "förlossningsväska" som finns i varje ambulansbil samt ambulanssjukvårdarna Christina Nilsson och Anders Berninger. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

En del ambulanssjuksköterskor känner stor oro och skräck vid förlossningar utanför sjukhuset och den oron kan leda till stressyndrom, visar en magisteruppsats av ambulanssjuksköterskan Anneli Carlsson i Karlshamn.

15 ambulanssjuksköterskor intervjuades och de fick berätta om sina känslor och upplevelser inför en hotande prehospital förlossning.

– Ambulanssjuksköterskorna beskrev väldigt starka känslor som skräck, rädsla, oro och nervositet inför de här larmen. Eftersom prehospitala förlossningar inte är så vanligt förekommande så känner de sig otrygga, ovana och att de har en orutin inför de här larmen, säger Anneli Carlsson.

Får utbildning igen
Hon är själv både ambulanssjuksköterska och barnmorska och ska genom en speciell utbildning nu hjälpa sina kollegor att känna sig mer säkra vid förlossningar och situationer som involverar barn.

Behöver blivande föräldrar vara oroliga?
Men frågan är då: behöver man vara orolig som blivande förälder för att mötas av personal som inte är utbildade eller tillräckligt rutinerade?

– Folk kan ändå känna sig trygga för vi har en utbildning i botten, men vi behöver repetitionsutbildning eftersom prehospitala förlossningar är så ovanliga, säger ambulanssjukvårdaren Christina Nilsson och får medhåll av kollegan Anders Berninger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".