Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Blekinges hundraåringar går emot trenden

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 05.20
"100 år bli man inte på ett nafs"
(1:42 min)
1 av 2
101-åriga Alma Svensson är en av Blekinges cirka 20 hundraåringar. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Hundraåringarna blir bara fler och fler i Sverige, men inte i Blekinge. Det visar statistik från SCB över de senaste 20 åren.

Blekinge är det enda länet i hela Sverige där antalet personer som är över 100 år gamla inte har ökat under de senaste 20 åren.

Dessutom är Blekinge nu bland de län i Sverige som har lägst andel hundraåringar. Bara i Norbottens och Västerbottens län var hundraåringarna relativt sett färre vid senaste årsskiftet.

Sämre folkhälsa möjlig förklaring
Bo Hagberg från Hanö är professor emeritus i psykologi och har forskat om just hundraåringar. Han ser flera möjliga orsaker till att Blekinge skiljer sig från mängden och betonar att det handlar om människor med långa livslopp.

– Den första och enklaste förklaringen till denna skillnad är ju då att man har skött sig lite sämre under de här hundra åren i Blekinge, än i de andra länen, säger han.

Kan ha flyttat iväg
Enligt Bo Hagberg skulle alltså sämre folkhälsa i Blekinge kunna vara en förklaring till varför hundraåringarna inte blir fler här. Men han tar också upp en annan möjlighet, att många potentiella hundraåringar kan ha flyttat ifrån Blekinge i yngre år.

Han förklarar att man har sett i flera studier att det är de som sköter sin hälsa väl, som också är de som kanske flyttar iväg från hembygden.

– Och så lämnar man efter sig folk som inte är så folkhälsomedvetna eller skötsamma eller så benägna att bli väldigt gamla, förklarar Bo Hagberg.

Så tror 101-åriga Alma
101-åriga Alma Svensson i Ledja utanför Holmsjö tror att det kan ligga något i Bo Hagbergs teori om utflyttning.

– Ja det kan ju vara att det är många som har flyttat ifrån, men jag vet inte, säger Alma och skrattar.

Kommer du ihåg om det var många som flyttade ifrån Blekinge när du var yngre?
– Ja, det kanske var i min ålder, att det var de som tyckte att de inte hade några arbeten, så de flyttade iväg ut på andra håll.

Varför hon själv har blivit så pass gammal, har hon svårt att svara på.

Har du varit bra på att ta hand om din hälsa, tror du?
– Ja, jag har ju inte slarvat med den, tror jag inte. Utan jag har försökt att leva redigt och att jag tog hand om min kropp, säger Alma Svensson.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".