Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sölvesborg

Han vill ha specialstyrka mot minkbrott

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 12.46
"Man må tycka vad man vill om minknäringen, men det är en fullt laglig näring"
(1:34 min)
1 av 3
Johan Dalén vill att polisen inrättar en specialavdelning för att utreda brott mot minkfarmer. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 3
I sitt föräldrahem utanför Sölvesborg gästade han Mathörnan idag. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 3
Johan lagade Fisksoppa Dalén med saffransaioli och hembakat surdegsbröd. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Nästa vecka ska Johan Dalén från Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund träffa toppolitiker för att försöka få till en särskild avdelning inom Polisen som jobbar med brott mot minkfarmar.

– Det är viktigt vilka signaler poltikerna skickar i frågan, menar vd:n Johan Dalén.

De senaste åren har flera minkuppfödare fått ta emot hot från motståndare till minkuppfödningen och på flera håll i landet har stora mängder minkar släppts ut.

I höstas föreslog Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund, SPR, att polisen ska skaffa sig en specialavdelning som utreder minkbrott i hela landet.

- Man må tycka vad man vill om minknäring, men det är en fullt laglig näring som på alla sätt och vis lever upp till lag och föreskrifter, säger Johan Dalén.

Han menar att man, för att lyckas stävja brott mot minkfarmar, behöver få mer organiserat polisarbete.  

- Vi skulle vilja ha en central enhet som jobbar med att samordna, på samma sätt som polisen jobbar med politisk aktivism. Annars utreds brotten ett och ett och man ser inget samband mellan dem, säger Johan Dalén.
 

Johan Dalén var dagens gäst i och där lagade han Fisksoppa Dalén med saffransaioli:

1 fänkål
5 medelstora potatisar
5 morötter
1 rejäl bit rotselleri
1 stor palsternacka
10 cm purjolök
1/2 paprika
250 gram cocktailtomater
2-3 fiskbuljongtärningar eller motsvarande mängd fiskfond
400-500 gram torskfile, gärna torskrygg
1 påse oskalade räkor
2-3 dl creme fraiche
1 citron
1,5 liter kokande vatten
olivolja 
smör

Saffransaioli:
3-4 vitlöksklyftor, helst rökta 
1 pkt saffran
1 tsk fransk senap
3 äggulor
rapsolja
salt
cayennepeppar
 

Gör så här: 
1. Starta med aiolin. Finhacka vitlöksklyftorna med en stavmixer, tillsätt senap, en knivsudd cayenne, saffran och äggulorna. Om du vill ha en aioli som är lite stunsigare i konsistensen, tar du med en av äggvitorna också. Vispa några tag och häll sedan på olja efterhand och efter smak. Sätt in i kylen medan du gör soppan.

2. Skala nu räkorna och skär den tinade fisken i kuber om 3x3 cm. Pressa över citronen, gå över med salt och pepparkvarnen, ganska ordentligt. Låt vila medan soppan kokar. Dela cocktailtomaterna i halvor.

3. Hacka grönsaker och rotfrukter grovt, i ungefär 2x2 cm stora bitar. Fräs allt utom tomaterna i rikligt med olivolja i botten på en rymlig gryta (ungefär 10 liter). Vrid över några varv med salt och pepparkvarnarna.

4. Bryn tills grönsakerna börjar mjukna och få lite färg. Tillsätt då fiskfond/buljong och det kokande vattnet. 

5. Låt koka tills grönsakerna mjuknar, ungefär en kvart. 

6. Lägg i creme fraichen och rör runt så att den löser sig i soppan. Smält samtidigt några matskedar smör i en separat kastrull, och bryn saffranen så att den svettas lite, men var försiktig så att den inte bränns. Häll över saffranssmöret i soppan, se till att allt kommer med. 

7. Nu lägger du i fisk och tomater och ger soppan ett snabbt uppkok, bara i några minuter, så att fisken inte kokar sönder. Lägg räkorna direkt i tallriken och häll över den varma soppan. 

Strö över nyklippt gräslök och knaperstekt bacon, och servera med saffransaioli och nybakat surdegsbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".