Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Populärt att skaffa ädellövskog i Blekinge

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 05.50
"Alternativ till att plantera gran"
(1:45 min)
1 av 2
Anders Frisk från Skogsstyrelsen fick se Bernt Runessons nya ädelövskog i Offamåla. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 2
Vitsipporna frodas i Offamålas nya ädellövskog. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Ekar och andra ädla träd växer sig allt starkare i Blekinge. Det stöd för att plantera eller gallra fram ädellövskog som infördes 2009 har nämligen blivit en "riktig succé" här i länet uppger Skogsstyrelsen.

En av många blekingar som dragit nytta av det här ädellövsstödet är Bernt Runesson i Offamåla, norr om Rödeby. Vi står ute i den ädellövsskog som han gallrade fram ur blandskog för drygt ett år sedan och Bernt beskriver den förändring som skett.

– Här var ju väldigt tätt med gran innan. Nu är det betydligt glesare och här står ju då en hel del ekar och en ask och lite lövträd, säger han.

Han förklarar vidare att den ädellövskog han gallrat fram bildar som en cirkel runt byn Offamåla.

– Så det blir inte mörk granskog närmast husen här i byn, konstaterar han.

Varför sökte du det här stödet då?
– Vi ville väl inte redigt hugga ner dessa här stora ekarna. Och då var det ju ett ypperligt tillfälle för oss att söka det här stödet. För där har man ju ett alternativ till att hugga ner all skogen och plantera gran, förklarar Bernt.  

Och det är alltså många skogsägare i Blekinge som har sökt det här stödet. Totalt har fler än hundra fått pengar beviljade hittills.

1 000 fotbollsplaner ny skog
Vid starten 2009 fanns ett mål att stödet skulle ge motsvarande 240 fotbollsplaner ny ädellövskog i Blekinge till och med 2013, men redan nu är den ytan uppe i över 600 fotbollsplaner och förra året höjde man målet till 1000 fotbollsplaner ny ädellövskog i länet.

Anders Frisk på Skogsstyrelsen i Ronneby tror att en anledning till att stödet varit så populärt i Blekinge är att de lyckats väl med att få ut informationen om stödet. Dessutom menar han att Blekinge har bra förutsättningar för att dra nytta av stödet.

– Sen finns det ju mycket ädellövsskog som är möjlig att gallra fram och det är ju det som har gått väldigt bra.

Men vad är vitsen med att öka arealen ädellövskog?
– Ädellövskogen är ju tillbakaträngd. Den är borthuggd först på grund av bete och sedan på grund av att man har varit bättre på att odla granskog. Och det gör att många av de djur och växter som är knutna till ädellövskogen är hotade. Det är framför allt insekter och lavar och mossor, förklarar Anders Frisk.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".