Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Föräldrarnas läsvanor kartlagda

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 13.15
"Kontakten när någon läser för en är viktig"
(1:26 min)
1 av 2
Peter Meijer besöker biblioteket i Karlskrona och läser för Smilla Mohlin Enqvist, Stella Meijer och Mille Metlid. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Bibliotekarierna Tuja Roxling, Agneta Brask, Johanna Johansson och Birgitta Waldebrink-Olsson på barnavdelningen i Karlskrona förbereder sagoteater som ingår i en satsning på läsning. Foto Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Föräldrar läser mindre för sina barn, visar en ny undersökning. Peter Meijer, som är förälder i Karlskrona, tycker själv att det är viktigt med läsning för barnen, men tror att många inte hinner.

– De flesta vuxna jobbar lite mer. Man jobbar mera hemma. Man kanske är mera upptagen på kvällarna och sitter vid datorn. Man kan förstå att det blir så men det är inte bra. Jag tror att den där kontakten när någon läser för en är väldigt viktig. Genom att läsa för barnen så kommer det massa ämnen som man kanske inte annars skulle prata om. Läser föräldrarna för barnen så tror jag att de själva läser automatiskt. Så har det blivit för våra två äldsta barn, säger Peter Meijer.

Läslusten sviktar
På uppdrag av föreningen Läsrörelsen och barnkulturhuset Junibacken gjorde ett marknadsundersökningsföretag en webbenkät bland föräldrar i Sverige. I jämförelse med tidigare mätningar visar resultatet att läslusten sviktar.

Det oroar bibliotekarier. Länets bibliotek har just nu en satsning för att öka intresset

Börja tidigt
På bibliotekets barnavdelning i Karlskrona arbetar Johanna Johansson. Hon tycker att det är viktigt att börja så tidigt som möjligt.

- Hörseln finns ju där redan när man är sex månader som foster så att man kan egentligen läsa för barnen redan när de ligger i magen. Och sedan tycker jag det är viktigt att man inte ska tänka på högläsningen bara som en nattningsprocedur utan att man även läser som en aktivitet under dagen. Och att prata med sitt barn så att det lär sig språket redan från början, med ljudhärmning och språkmelodi, säger Johanna Johansson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Bibliotekariernas tips

Tuja Roxling, Agneta Brask, Johanna Johansson och Birgitta Waldebrink-Olsson på bibliotekets barnavdelning i Karlskrona kommer att visa "Pojken och hans ulliga får" av Anna-Clara Tidholm och "Petter och hans fyra getter" av Einar Norelius som sagoteater.

De tipsar även om sina andra favoritböcker för barn och föräldrar.

För de yngsta: "Knacka på!" av Anna-Clara Tidholm och "En bok" av Hervé Tullet.

Upp till åtta år: "Var är alla barnen?" av Håkan Jaensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".