Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

Kommunen glömde bort gåva

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 11.39
"Gåvobrevet hamnade i en mapp"
(1:17 min)
1 av 2
Tommy Maxgård är avgående verksamhetsansvarig, Eva Öhman är tillträdande verksamhetsansvarig och Doris Larsson är arbetsmarknadschef. Foto: Jerker Hagman/Sveirges Radio.
2 av 2
Nedbrunna mälteriet ska byggas upp och mejeriet renoveras. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Karlskrona kommun glömde bort en gåva på 100 000 kronor. Pengarna, som skänktes till bevarandet av Bubbetorps gård, är nu återupptäckta.

– Ja, vi tror ju att det var så att när gåvan kom så hamnade gåvobrevet i en mapp med Mai Swanströms fond och nu när man gick igenom det så hittade man gåvobrevet och insåg att det var inte själva fonden utan det var en direkt gåva till gården, säger Doris Larsson, som är arbetsmarknadschef på Karlskrona kommun.

Det var 1993 som Mai Swanström på sin 75-årsdag skänkte 100 000 kronor till Karlskrona kommun och bevarandet av Bubbetorps gård.

Bevara kulturarvet
Hon var textillärare i Stockholm men uppväxt i Karlshamn. Hennes morfar var båtsman från Ringamåla och hon var intresserad av att bevara Blekinges kulturarv. Hon bekostade också båtsmansstugan i Wämöparken i Karlskrona.

Mai Swanströms gåva till Bubbetorps gård föll i glömska. När den återupptäcktes för en månad sedan hade beloppet vuxit till 300 000 kronor.

Renovera och bygga upp
Nu ska pengarna användas i renoveringen av det gamla mejeriet och i återuppbyggnaden av mälteriet.

– Kommunen har ju som alla vet en skral kassa och här har vi möjlighet att använda medel som är direkt dedicerade till gården och dess utveckling. Det känns jättebra att få den här möjligheten, säger Doris Larsson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Bubbetorps gård

Har funnits sedan 1600-talet. Omnämnd som gästgiveri år 1695. 

Karlskrona kommun är ägare sedan 1974. Består i dag av 24 byggnader.

Gården har program för arbetsträning och rehabilitering med deltagare från arbetsmarknadsavdelningen och på uppdrag av handikappförvaltningen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialförvaltningen.

Gårdens verksamheter är flytt och transport, snickeri, bokbinderi, möbelrenovering, tapetserarverkstad och sömnad, keramik, mekanisk verkstad, smedja, kök och kafé, trädgårdsskötsel och dataundervisning.

Där finns också en trädgårdsmästarutbildning i regi av Hermods.

Källa: Karlskrona kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".