Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Fyra gånger mer sömnmedel till unga i länet

Publicerat lördag 4 augusti 2012 kl 07.35
"En kommersiell fråga i första hand"
(1:42 min)
1 av 3
Olof Elmgren är överläkare på barn- och ungdomspsykiatrin i Karlshamn och Ronneby. Han vill poängtera att det mest handlar om ungdomar mellan 16-18 år som får medlen utskrivna, men att siffrorna givetvis ska tas på allvar. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge.
2 av 3
På det svenska internetforumet Flashback, ger sökorden "Circadin" + "sömn" träff på 42 samtalstrådar och 62 specifika inlägg. Foto: Ida Mårdhed, SR Blekinge.
3 av 3
Mellan 2006 och 2011 ökade antalet sömnmedel och lugnande till ungdomar i länet med 390 procent, enligt siffror från Socialstyrelsen. Foto: Sveriges Radio

Antalet barn och ungdomar som får receptbelagda sömnmedel och lugnande, har ökat drastiskt i länet de senaste fem åren.

Siffror som Svenska Dagbladet publicerade tidigare i sommar, för hela landet, visade en ökning på 170 procent.

Motsvarande siffra i Blekinge är mer än dubbelt så hög, nära 400 procent.

– En del av förklaringen är att det är ganska små siffror, då betyder det att en ökning blir väldigt stort i procenttal, så jag tror att man måste titta på de faktiska siffrorna ibland. Sen är det här naturligtvis någonting vi måste ta till oss och fundera på vad det här kan bero på och om vi gör rätt eller fel, säger Olof Elmgren som är överläkare på Barn- och Ungdomspsykiatrin i Karlshamn och Ronneby.

En ökning på 390 procent
2006 hade 38 barn och ungdomar upp till och med 19 år, sömnmedel eller lugnande, i länet. Förra året var den siffran 177.

Räknar man samman det med befolkningsutvecklingen i Blekinge, blir det till en ökning på 390 procent.

Den medicin som är vanligast inom gruppen idag, är melatoninmedlet Circadin. Där har antalet patienter gått från sex till 112 stycken de senaste fem åren.

Enligt Läkemedelsverket är den medicinen lämplig för personer över 55 år.

Läkemedelsbolagen vill inte "slösa" pengar
Olof Elmgren menar att det åldersdirektivet inte går att följa helt eftersom det grundar sig på läkemedelsbolagens ovilja att bedriva studier på barn och ungdomar.

– Det är mycket komplicerat för läkemedelsbolagen att göra undersökningar på barn och ungdomar och därför väljer man ofta att låta bli. Så är det, att det är ju en kommersiell fråga i första hand. Man tjänar gott om pengar på vuxna, varför då göra komplicerade saker på barn som kanske inte ger så mycket.

BUP noggranna med rutinerna
Olof Elmgren säger att man på Barn- och Ungdomspsykiatrin i Blekinge är noggrann med rutiner och uppföljning, när man skriver ut de här recepten.

Och det är inte bara de som kan svara för ökningen.

– Ja, det är egentligen varje läkare som jobbar inom sjukvården, som kan skriva ut de här recepten. Det finns inga restriktioner där.

Ida Mårdhed
ida.mardhed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".