Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Försäljningen av diklofenak ökar – trots livsfarliga biverkningar

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 05.28
1 av 2
Paracetamol, ibuprofen, diklofenak och acetylsalicylsyra. Det finns flera olika värkmediciner att välja mellan. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
2 av 2
Voltaren innehåller diklofenak, ett ämne som kan kopplas till njurproblem, stroke och blödningar i magen. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio

På fem år har den receptfria försäljningen av smärtstillande läkemedel med diklofenak ökat med mer än 650 procent i Blekinge. Det visar statistik som Ekot har tagit fram.

Agnieszka Wasilewska är njurläkare på medicinkliniken i Karlskrona och hon tycker att det är oroande eftersom diklofenak kan ha många allvarliga biverkningar:

– Det är farligt om man tar det utan kontroll. Det är inte alls farligt om det är läkare som förskriver detta, för alla läkare är medvetna om vilka patienter som kan utsättas för risk om de använder dessa mediciner. Men tar man det på egen hand kan det vara farligt.

Receptfritt
Värkmediciner med diklofenak, som tillexempel Voltaren och Eeze har sedan 2006 kunnat köpas utan recept. Fram till 2011 hade försäljningen i Blekinge ökat med 651 procent.

Att vanliga blekingar fritt kan köpa läkemedlet tycker Agnieszka Wasilewska inte alls är bra eftersom läkemedlet har kopplats till flera allvarliga biverkningar som njursvikt, blödningar i mag/tarm-kanalen, astmaanfall och stroke.

– Tar man det på egen hand då kan det vara farligt. Då tappar man helt kontroll på vem som äter detta. Så jag gillar inte att man kan handla dessa mediciner utan recept. 

Fråga apoteket
Hon uppmanar alla Blekingar att bli bättre på att fråga på apotek så att man inte får fel värkmedicin med sig hem.

– Jag tycker att man alltid, även om man handlar på egen hand på apotek, ska fråga personalen om de mediciner som man redan tar kan kombineras med diklofenak, säger hon.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Ekots siffror

Ekots siffror visar att den receptfriaförsäljningen av Diklofenak (läkemedel som Voltaren och Eeze) har ökat med 651 procent sedan 2006.

Försäljningen av Paracetamol (Alvedon och Pamol) har minskat med 38 procent, Acetylsalicylsyra (Treo och Magnecyl) har minskat med 59 procent och Ibuprofen (Ibumetin och Ipren) har minskat med 11 procent under samma tidsperiod.

Mest säljs värkmediciner med Ibuprofen där det såldes 596 000 paket under 2011 i Blekinge. Minst säljs värkmedicin med Acetylsalicylsyra. Under 2011 såldes bara 35 000 paket i Blekinge.

Fakta: Diklofenak

Diklofenak finns i Voltaren, Eeze och Diclofenac T. Det var receptbelagt fram till 2006. Diklofenak är en NSAID som lindrar feber, värk och inflammationer och kan användas mot huvudvärk, tandvärk, migränanfall, menstruationssmärtor, muskel- och ledvärk. I gelform ska den inte användas på områden som utsätts för sol eller solarium på grund av den ökade risken för hudbiverkningar. Den kan enligt flera läkare vid Blekingesjukhuset i Karlskrona bidra till njurproblem, hjärtproblem och blödningar i mag- och tarmkanalen.

Källa: Läkemedelsverket.se, Läkare på Blekingesjukhuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".