Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Blekinge sämst på att skydda grundvatten

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 05.05
"Man tar rent vatten för givet"
(1:49 min)
En del av Blekinges dricksvatten kommer från grundvatten. Foto: Christine Olsson / Scanpix

Blekinge är sämst i landet på att skydda sitt grundvatten. Det innebär att risken för föroreningar är stor. Målet är att alla viktiga vattentäkter ska vara skyddade, men i Blekinge är skyddet på grundvattenuttaget bara 70 procent.

– En viktig del i arbetet med att uppnå en god vattenkvalité är att skydda vattnet från föroreningar, säger Liselott Tunemar från Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU.

Vattnet i våra kranar kommer ibland från stora underjordiska grundvattenreserver. Efter att ha silats genom grus och lera är vattnet rent. Få processer behövs innan det kan användas som dricksvatten.

Grundvatten är rent
– När man pumpar upp det så är det rent. Man behöver lite beredning innan det kan användas som dricksvatten. Därför är det viktigt att skydda, säger hon.

Men enligt siffror från SGU och Naturvårdsverket är det stor skillnad mellan länen i hur det lagbundna skyddet av grundvatten ser ut.

I Sverige är i genomsnitt nio av tio klunkar från grundvatten med vattenskyddsområde. I Blekinge är det bara sju. Det innebär att Blekinge är sämst i Sverige, med god marginal. Det är något som upprör Sam Skällberg från Naturskyddsföreningen.

– Man tar rent vatten för givet och bekymrar sig inte så mycket om framtiden verkar det som, säger han.

Länsstyrelsen i Blekinge säger att man medvetet har prioriterat ner vattenskydd för att ha tid med annat.

Skydd minskar risker
Det betyder inte att det är något fel på dricksvattnet idag. Men vattenskyddet begränsar vad som får och inte får göras i området runt grundvattnet.

En lastbilsolycka 1994 gjorde att vattenförsörjningen i Karlshamn blev förorenad. Risken för att något liknande upprepar sig är mindre med ett vattenskyddsområde.

– Om vattnet blir förstört av att en tankbil som välter nära en vattentäkt kan man inte använda den på länge, förklarar Liselott Tunemar.

Är det en sådan sak som ett vattenskyddsområde skulle kunna skydda mot?

– Ja till exempel, risken blir mindre då.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se

Vattenskyddsområden

"Länsstyrelse och kommun bör verka för att vattenskyddsområden skapas för åtminstone samtliga allmänna vattentäkter och större enskilda egna eller gemensamma vattentäkter. Även grund- och ytvattentillgångar, som kan antas komma att utnyttjas för vattentäkt, bör skyddas."

Ur allmänna råd till 7 kap. 21 § MB

Av länets 48 grundvattentäkter är endast 23 skyddande med någon typ av vattenskyddsområde.

Bara en tiondel är vattenskyddsområden enligt miljöbalken, den typen av vattenskyddsområde som är säkrast.

Av grundvattenuttaget kommer 69% från skyddade vattentäkter. Det är sämst i Sverige, snittet ligger på 92%.

Källa: SGU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".