Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlshamn

Sjukhuset i Kristianstad rustar för fler patienter från Blekinge

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 05.00
"Skulle bli en fördubbling"
(1:31 min)
1 av 2
När akuten i Karlshamn stänger räknar sjukhuset i Kristianstad med fler patienter. Foto: Liselotte Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Troëng är chefläkare på Blekingesjukhuset. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Sjukhuset i Kristianstad räknar med en fördubbling av antalet patienter från Blekinge när akuten i Karlshamn stänger på kvällar. Men Landstinget i Blekinge håller inte med om den prognosen.

Från och med september stänger akuten i Karlshamn kvällar och nätter. Centralsjukhuset i Kristianstad förbereder sig för att ta emot fler patienter från Blekinge. 

– Möjligen får vi tre till fyra patienter extra per dygn. Redan i dag har vi tre till fyra Blekingepatienter per dygn som söker akuten i Kristianstad. Så det skulle bli en fördubbling, säger Ola Norrhamn, som är chef på akuten.

Fler patienter
För att kunna ta emot fler patienter från Blekinge kan det komma att bli förstärkningar på akuten i Kristianstad.

– Det är klart att överbelastning är det som man kan vara rädd för. Vi måste ju räcka till för akutflödet. Är det så att vi ser tecken till att vi inte kan hålla en patientsäkerhet på grund av det, då måste vi ju vidta åtgärder. Vi kanske måste anpassa oss på något sätt och det är något jag får ta diskussion om med min sjukhusledning i så fall, säger Ola Norrhamn.

Håller inte med
Men Blekingesjukhusets chefläkare Thomas Troëng håller inte med om att det kan bli en fördubbling av antalet patienter från Blekinge som söker sig till Kristianstad.

– Slutsatsen från många andra ställen där man har stängt sjukhus har visat att just nattligt sökande har inte ökat särskilt mycket på kringliggande sjukhus. Sannolikt beroende på att invånarna har hittat andra lösningar. Man kanske kan vänta till nästa dag. Man kanske kan gå dagen innan.

Men om Kristianstads prognos stämmer, hur mycket extrakostnader skulle det innebära för landstinget i Blekinge?

– Jag kan inte säga det men det är klart att vård utanför landstinget kostar mer än vård inom landstinget. Självklart är det så, säger Thomas Troëng.

Någon egen prognos har inte Landstinget i Blekinge.

– Nej, vi har inte gjort något sånt räkneexempel, säger Thomas Troëng.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".