Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

Kommunen backar om missbrukares vårdkostnader

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 05.16
"Ingen mening att ha en vårdavgift som inte betalas"
(1:27 min)
Nu är Karlskrona kommun beredd att ompröva frågan om huruvida missbrukare med socialbidrag själva ska behöva betala för sin vård. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Socialnämndens ordförande i Karlskrona, Ingrid Hermansson, är redo att ompröva frågan om avgifter på behandlingshem, efter att kammarrätten slagit fast att den som saknar pengar inte behöver betala. Daniel, som tidigare fått behandling men inte kunnat betala för sin vistelse, välkomnar domen.

– Jo, det känns ganska behagligt och skönt. Jag känner ett lugn. Jag var inte det minsta orolig för att jag skulle behöva betala.

Efter ett beslut i kammarrätten slipper nu Daniel betala de dryga 7 000 kronor som karlskrona kommun krävt honom på för hans vistelse på behandlingshem. Efter att tidigare ha försvarat betydelsen av att betala för sin egen vård är centerpartisten Ingrid Hermansson nu redo att ompröva frågan.

– Det här är ju ett bekymmer för oss nu när vi har förlorat i rätten. Det är ju ingen mening att ha en vårdavgift som ett antal personer inte betalar. Vi i socialnämnden kommer att resonera kring detta, och sedan är det ändå fullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om huruvida vi ska ha kvar vårdavgiften eller inte, säger hon.

Att slopa vårdavgiften på 80 kronor per dygn på kommunala boenden och behandlingshem skulle innebära en förlust på en halv miljon kronor, säger Ingrid Hermansson. Men Daniel tror att det skulle göra stor skillnad för den som brottas med både missbruk och ekonomiska problem.

– Så man kan tänka framåt istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".