Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Födelsedag

Grattis P4 Blekinge – 35 år!

Publicerat onsdag 29 augusti 2012 kl 04.00
Första sändningen från Radio Blekinge
(13 min)
1 av 5
En av P4 Blekinges första sändningar, 1977. Till vänster medverkande Ruben Pettersson och Bengt Grönblad. Till höger reportrar Walter Olvik och Ann Britt Pettersson. Tekniker är Per-Åke Anderberg. Foto: Ingemar Johansson
2 av 5
Kjell Andersson funderar på vilken sladd han ska ta. Foto: Tomas Johansson
3 av 5
Debatt om riksdagsvalet 1980. Magnus Åkerlund, Leif-Göran Persson och Jan-Åke Porseryd debatterar med Karl-Anders Pettersson och Elisabet Järle. Foto: Privat
4 av 5
Rolf Larsson och Anders Held intervjuar informationschefen för arméstaben i samband med U 137-incidenten. Foto: Lars G Ohlsson
5 av 5
Sändning från Sailet i karlskrona, 90-tal. Foto: Privat.

Den första sändningen från Radio Blekinge sändes den 29 augusti 1977. Det var mycket nervöst, berättar de som var med.

När lokalradion föddes skulle det vara ett helt nytt sätt att göra radio. Radion skulle finnas med människor i deras vardag, fjärran från Riksradions högtidliga tilltal där dialekter var bannlysta.

Ute bland folk
Ann-Britt Ryd Pettersson var en av rösterna som hördes den första dagen för 35 år sedan. Hon minns särskilt ambitionen att röra sig ute bland vanligt folk, bland annat ombord på en fisketrålare under en vinterstorm 1978.

– Vi låg i 3-4 dygn, sedan gick trålen sönder så de var tvungna att åka tillbaka, vi var jättesjösjuka allihopa. Och vi gjorde hockeysändningar, till exempel från Bofors när Karlskrona skulle kvala.

– Vi försökte verkligen visa upp länet i alla de områden som finns i ett län som Blekinge, minns hon.

Datorisering
Per-Åke Anderberg har följt den tekniska utvecklingen från flera kilo tunga bandspelare till dagens mobilliknande utrustning. Då, den 29 augusti 1977, var han en av sändningsteknikerna. Numera är han på Sveriges Radios utvecklingsavdelning.

– Det mest revolutionerande var när vi förde in datorer i produktionen. Även i sändningstillfällen så ligger all musik numera på datorer. Tidigare hade vi de så kallade vinylskivorna, där man fick sitta och ”cuea” in spåren, som inte alltid var så lätt. Sedan kom cd-skivorna men idag är det mycket enklare.

P4 Blekinges historia

1977
Den 29 augusti 1977 kl 6.15 hade P4 Blekinge sin första sändning i lokalerna på Alamedan 22 i Karlskrona. Stationen hade 13 anställda. Sändningstiden var 2 timmar och 45 minuter på vardagar.

1981
I oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten 137 på grund i Gåsefjärden cirka en mil från P4 Blekinges redaktion. Snart var massmedier från hela världen på plats. Den nya direktsändningsutrustningen användes i stor utsträckning på P4 Blekinge. Man sände utanför den sändningstid som man på den tiden hade i P3. Stationens teknik servade även andra etermedier. Personalen jobbade såklart mycket övertid för att bevaka världshändelsen. Det blev uppenbart vilken viktig roll radion spelade och självkänslan stärktes på P4 Blekinge.

1989
Lokalradion sände till en början på begränsad tid i P3. Den 10 oktober 1989 blev Radio Blekinge en egen kanal, P4 Blekinge, med längre sändningstid.

1994
P4 Blekinge flyttar till sina nuvarande lokaler på Högabergsgatan 3 i Karlskrona.

2004
P4 Blekinge blir digitalt radiohus.

2012
P4 Blekinge fyller 35 år den 29 augusti. Nu är vi 22 anställda. Sändningstiden är 9 timmar och 45 minuter på vardagar. Vi sänder nyheter alla dagar i veckan. Dessutom har vi en omfattande webbverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".