Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sölvesborg

Ägg, ost och hjort när skönaste Blekingegården utses

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 08.33
Dahlbergs: "Ingen tvekan om att tacka ja"
(4:02 min)
1 av 6
Alla-Lena Fransson från från Äggagården ska givetvis tävla med ägg. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 6
Full rulle. Inspelningsteamet består av 23 personer som alla hjälper till att få allt på plats innan det är dags. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
3 av 6
Boel och Lars Dahlberg från Orranäs Gårdsmejeri ställer getosten på plats innan inspelningen tar fart.Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
4 av 6
De tre gårdarna ska laga en maträtt var. Råvarorna de valt är ägg, dovhjort och getost. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
5 av 6
Här ska första scenen i programmet spelas in. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
6 av 6
Tv-kocken Christian Hellberg ger de tävlande goda råd om matlagningen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Tre sköna gårdar i Blekinge - en ska utses till den allra skönaste. Just nu pågår TV4:s inspelning för fullt på Slottslängorna i Sölvesorg med kändisar som Carl-Jan Granqvist och Christian Hallberg.

Palsternacka, rädisor och en hel korg med ägg. Rekvisitan plockas upp på tre bord, samtidigt som gigantiska kameror riggas framför. I dag är det inspelningsdags för TV4:s Sveriges skönaste gårdar, där tre Blekingegårdar tävlar mot varandra. 

Inspelningen sker i Slottslängorna i Sölvesborg och tävlar gör Äggagården i Gärestad, Orranäs gårdsmejeri mellan Torhamn och Kristianopel och Nya Riksdagsmannagården norr om Åryd.

En maträtt var
Boel och Lars Dahlberg från Orranäs gårsmejeri är riktigt spända. Tävlingen går till så att de tre gårdarna lagar en maträtt baserad på en av gårdens råvaror. För Dahlbergs är det getost som gäller. 

– Exakt vilken rätt vi ska laga kan vi inte avslöja, säger Lars. 

Tips av kocken
Anna-Lena Fransson kommer bärande på en korg full med ägg. Det är nämligen ägg som är hennes och Peter Franssons tävlingsingrediens. För att lyckas så bra som bara möjligt med sina rätter har paren dessutom fått tips av tv-kocken Christian Hellberg, från bland annat Kockarnas kamp. 

– Men självklart är det upp till gårdarna själva att avgöra om de vill använda mina tips eller bara köra sitt eget race. Deras produkter är väldigt bra, jag har mest gett knep för själva presentationen, säger han. 

Carl-Jan Granqvist smakar
När gårdarna har presenterat sin maträtt är det upp till juryn att utse en vinnare. Och det är inte bara smaken som spelar roll, även om den ska bedömas av krögaren och vinkännaren Carl-Jan Granqvist. Gårdens miljötänk och råvarans säljbarhet ska också bedömas av varsin expert. Priset är 50 000 kronor. 

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".