Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Äldrelotsarna till Almedalen

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 07.00
"Vissa behov missas helt idag"
(1:28 min)
1 av 4
Äldrelots Karin Andersson och utvärderare Anna Lengstedt. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
2 av 4
Det kan vara krångligt att hitta rätt för den som inte har koll på den nya tekniken, det har erfarenheterna med äldrelotsprojektet visat. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
3 av 4
Äldrelotsen kan överblicka vården för den som själv inte ser så långt. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
4 av 4
"Ibland fungerar man lite som en kurator", säger äldrelots Karin Andersson. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.

Äldre människor i Blekinge har många behov som ingen fångar upp, det har äldrelotsprojektet tydligt visat. Därför ska utvärderare Anna Lengstedt nu till Almedalsveckan på Gotland för att berätta om resultaten.

– Det som sticker ut är behovet av stöd. Det finns situationer där det inte finns någon naturlig kontaktperson eller någonstans att vända sig, och då har äldrelotsarna fått hoppa in.

I tre år har nio äldrelotsar erbjudit över tusen äldre människor i Blekinge extra stöd i kontakt med vården. Nu visar utvärderingen att hälften av deltagarna tycker att lotsen fått dem att känna sig trygga.

Småsaker i vardagen
Det gläder äldrelotsen Karin Andersson som märkt att hjälp i vardagliga situationerna kan vara mycket betydelsefull.

– Det kan vara svårt att komma till, man kan till exempel vara för blyg för att lämna ett meddelande på en telefonsvarare. Vi brukar säga att det är i det lilla som det stora sker, egentligen är det väldigt små saker som kan göra stor skillnad för våra äldre.

Lotsarna ska spridas
Nu börjar arbetet med att sprida kunskapen om de förbättringar som behövs. Allra först i Almedalen på Gotland men sen är förhoppningen att Blekinges kommuner och landsting också ska ta till sig av lärdomarna och se till att möta de äldres behov i framtiden.

– Jag hoppas på att någon funktion inom kommun och landsting kommer ta fasta på den modellen som vi kommer presentera framöver, säger Karin Andersson.

Äldrelotsprojektet är ett treårigt projekt där landstinget och alla kommunerna i länet samarbetar och det bekostas med statliga pengar.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".