Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mathörnan

Hon har startat en inspirationsverkstad

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 14.20
1 av 3
Martina Akhtar Lindahl brinner för inlärning och skapande. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 3
I fredagens Mathörnan lagade Martina grillade räkor. Marinaden består av bland annat lime, chili och honung. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
3 av 3
Sommarsallad med grillspett. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.

Martina Akhtar Lindahl vill få människor att umgås. I sin nya lokal på Långö hoppas hon kunna inspirera till skapande. Så frågan är om hon kommer att hinna slutföra lärarutbildningen.

Hon kallar verksamheten på Långö för Dhawinas inspirationsverkstad.

– Det är dels kursverksamhet inom keramik, konst, måleri och textil. Man kan skapa med händerna och träffas och umgås med andra. Och sen säljer jag kläder, säger hon.

Indien
Namnet till inspirationsverkstaden har hon kommit på genom att slå ihop sitt svenska förnamn med sitt indiska - Dhavamani. Martina Akhtar Lindahl är nämligen adopterad från Indien. Men hon har ingen relation alls till landet.

– Jag var ju bara några år när jag kom hit.

Stark mat
Hennes make kommer från grannlandet Pakistan. Relationen mellan de två länderna är ju minst sagt kylig, men Martina Akhtar Lindahl säger att de två aldrig pratar om det.

– Vi kanske är ett exempel på att man kan bo ihop och ändå vara från Pakistan och Indien.

Läraryrket
Hon har börjat läsa till lärare, men tog en paus när hon fick jobb och saknar fortfarande några poäng. För tillfället känner hon inget behov av att slutföra utbildningen. Delvis för att läraryrket i dag inte är helt lätt.

– Det är inte bara undervisning. Man får vara psykolog och polis och förälder och medmänniska. Det är många bitar. Och sedan all dokumentation. Det är nog det som är det jobbigaste, säger hon.

Martina Akhtar Lindahl var gäst i fredagens Mathörnan. Där lagade hon en fräsch sommarsallad med grillspett. Recept kommer inom kort.

Sommarsallad med grillspett

Räk- och halloumispett
Räkorna marineras i lime eller citronsaft, oliv- och rapsolja, röd och grön chili, vitlök, ingefära, honung och kinesisk soja och med kryddorna salt, paprika, fiskkrydda.
Halloumin marineras i lime eller citronsaft, röd och grön chili, vitlök, honung och några droppar kinesisk soja med kryddorna paprika och kummin. (Obs osten ska inte kryddas med salt eftersom den är väldigt salt i sig själv)
Räkorna och osten kan med fördel marineras i några timmar innan de grillas. Bitarna träs sedan på spett och varvas med cocktailtomater, rödlök, gul paprika och svamp.
Grillas i ugnen på 200 grader 7-10 minuter eller ute på en grill.

Sommarsallad
Sparris, nypotatis, dill, gräslök, bladspenat och rucola, isbergsallad, vattenmelon, fetaost, babytomater, citronvinäger och olivolja, salt och salladskrydda.
Stek sparrisen med vårlöken och sedan lite tillsammans med den kokta nypotatisen och blanda med de övriga tillbehören och salladsdressingen.

Två dippsåser
Avokadodipp: Mosad avokado blandas med hackad chili, citronpeppar, några droppar vinäger och olivolja.
Kryddig crème fraiche-dipp: en burk crème fraiche blandas med några matskedar stark eller svag sweet chilisauce, pepparmix, paprikapulver, vitlök, salt och mynta.

Man kan utesluta eller lägga till olika tillbehör eller kryddor allt efter smak. Fördelen är att man kan ta de rester man vill och som man har i kylskåpet. Godast resultat blir det om man låter ingredienserna marineras en bra stund och även låter dippsåserna få stå och saftas till sig så att det blir riktigt hett och kryddigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".