Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Diabetiker riskerar förgiftas av sin medicin

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 05.06
Chefsläkaren: En del har säkert inte fått information
(1:30 min)
4 500 personer i Blekinge använder sig av ett läkemedel som kan förgifta dem. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

4 500 personer i Blekinge äter ett läkemedel som kan förgifta dem. Det handlar om diabetesmedicinen Metformin som kan framkalla en allvarlig form av förgiftning.

Sedan början av 2000-talet har man i hela landet gått från just över tio förgiftade patienter per år, till att siffran förra året landade på nära 160 fall.

Ett bra läkemedel
Ökningen är inte något som förvånar chefsläkaren på Blekingesjukhuset i Karlskrona, Kenneth Lennhof, eftersom användningen av läkemedlet hela tiden blivit vanligare, samtidigt som sjukvården blivit bättre på att uppmärksamma fallen.

– Jag tror inte att det finns inte en läkemedelskommitté i landet som inte rekommenderar den här medicinen och Blekinge är inget undantag, säger Lennhof som tycker att Metformin trots den allvarliga biverkningen är ett mycket bra läkemedel.

Drabbat Blekinge
De som drabbats har antingen haft problem med njurarna, blivit uttorkade i samband med exempelvis magsjuka eller inte blivit uppmanade att göra ett uppehåll med läkemedlet inför röntgen. Ett sådant fall har exempelvis inträffat i Blekinge.

– Det var just i samband med röntgen som patienten inte fått rätt information och denne blev också riktigt sjuk, men händelsen är anmäld, säger Lennhof. 

Inte informerat
Under gårdagen ringde oroliga patienter till sjukvårdsupplysningen med frågor. Enligt chefsläkaren ska alla ha fått information om riskerna då man fått medicinen utskriven. Men...

– Jag kan hålla med om att när patienten får annan information, så kan just informationen om biverkningarna ha fallit bort och jag tror säkert att det finns de i Blekinge som inte fått den här informationen. Å andra sidan får de det nu, säger Lenhof.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Faktaruta: Förgiftning med Metformin

Antalet fall av förgiftning med diabetesmedlet metformin har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet, vilket delvis kan bero på att fler patienter har ordinerats läkemedlet.

Förgiftningen kan orsakas till exempel av att man blivit uttorkad efter några dagars diarré och har svårt att utsöndra metformin. Det kan också bero på en plötsligt försämrad njurfunktion.

Eftersom symptomen är diffusa och svåra att tolka, kan patienter söka för sent.

Förgiftning med metformin kan vara farlig. Intensivvård och dödsfall har rapporterats.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".