Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Osäker framtid för ex-kriminella på arbetsmarknaden

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 05.43
Högström: "Fantastisk möjlighet till arbete"
(1:32 min)
1 av 3
Anders Högström tycker det vore tragiskt om Krami försvann. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Fritidsledaren Camilla Blihd och socialsekreteraren Mikael Wickström stöttar de arbetssökande och anordnar socaila träffar med bland annat middagar och minigolf. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
3 av 3
”Det som sägs här stannar här.” På Krami i Ronneby har deltagarna själva skrivit en lista på förhållningsregler i lokalerna. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio.

Före detta kriminella har lättare att hitta jobb när olika myndigheter samarbetar. Det visar verksamheten Krami som erbjuder både social träning och hjälp att hitta passande arbete. Men framtiden för projektet är oviss.

– Man blir ju stolt och glad för deras skull, för det är ju inte vi som gör jobbet, det är de själva, säger fritidsledaren Camilla Blihd.

En arbetsförmedlare, en kriminalvårdare, en socialsekreterare och en fritidsledare delar på lokalerna i Ronneby. Tillsammans har de som mål att vägleda personer som på grund av till exempel missbruk och kriminalitet, behöver hjälp med att hitta jobb eller utbildning.

Första Kramiverksamheten startade i Malmö 1980 med mål att få unga arbetslösa att finna, få och behålla ett arbete. Till Krami kommer man frivilligt, och till skillnad från en vanlig arbetsförmedling finns här gott om tid för att svara på frågor och stötta de arbetssökande.

– Blekinge är litet, kommunerna är små, har man haft missbruk eller en kriminell bakgrund är man ganska känd. Även om man avslutat det så upplever många att ingen vill anställa dem hur många jobb de än söker, säger Camilla Blihd.

En av de drygt 40 personer som sedan starten hösten 2011 skrivit in sig hos Krami är Anders Högström. Efter ett avtjänat fängelsestraff fick han praktik i en lunchrestaurang, och för honom är Krami en stor anledning till att han hamnade där.

– Ska du ensam som före detta intern på ett fängelse valsa runt i samhället och knyta kontakter... Tyvärr så falerar det nog ofta och så trillar man kanske tillbaks i destruktivt leverne. Vill man så har man en fantastisk möjlighet här, det vore oerhört tragiskt om Krami i Blekinge skulle försvinna, säger han.

I höst fattas beslut i Karlskrona, Karlshamn och Ronneby kommun om verksamheten Krami ska finnas kvar i Blekinge.


Fotnot:
Namnet Krami lever kvar från starten 1980 och är en sammansättning av Kriminalvården och Arbetsmarknadsinstitutet, vilka var de två myndigheter som först slog sig ihop. Kommunen kom in i bilden några år senare.

Elin Samuelsson
elin.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".