Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlshamn

Konkurrensverket utreder Karlshamns hamn

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 05.07
Vd: "Vi måste utreda och se om vi brutit mot regler"
(1:30 min)

Konkurrensverket utreder om Karlshamns hamn har brutit mot upphandlingslagstiftningen. Det handlar om att hamnen det senaste året köpt varor och tjänster för milljonbelopp av samma elfirma utan att göra en korrekt upphandling.

Malin Cope är jurist på Konkurrensverket förklarar varför man valt att starta en utredning:

– Det finns anklagelser om att man har upphandlat på det här sättet utan att annonsera under många år, säger hon. 

Karlshamns hamn har samarbetat med elfirman sedan 1960-talet men Konkurrensverket kan enbart granska avtal som tecknats under det senaste året.

2,3 miljoner
Och då har Karlshamns hamn köpt varor och tjänster för 2,3 miljoner kronor från elfirman, utan att gå ut med anbudet till andra.

Ungefär halva beloppet gäller en brand i ett ställverk och hamnen motiverar anlitandet av firman med att det måste gå snabbt att åtgärda skadorna eftersom en stor del av verksamheten i oljehamnen stod på spel.

Enligt Malin Cope kan det finnas fog för undantag från upphandlingslagarna, men lagstiftningen är stark, säger hon.

Gått över gränsen
Mats Olsson är vd för Karlshamn hamn och han säger att det ser ut som om man gått över gränsen:

– Det ser ut som vi skulle ha gjort det.

Han säger att man nu måste se om man bryter mot några regler och tillsammans med kommunen har man nu gjort en ny upphandling.

Konkurrensverkets utredning grundar sig på ett tips som också säger att det förekommit mutor genom att butiksvaror och andra tjänster lämnats till dem som gör beställningarna i hamnen.

Förnekar mutor
Men eftersom Konkurrensverket inte har befogenhet att utreda mutbrott har den delen av anmälan lämnats vidare till Riksenheten för korruption.

Vd Mats Olsson förnekar att det någonsin skulle ha förekommit mutor.

Carina Melin
Carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".