Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Ingen slutsats om vargens framtid

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 10.27
Arkivfoto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Naturvårdsverket drar ingen slutsats om hur många vargar det ska finnas i landet för att arten ska anses livskraftig.
– Det har det kommit många olika synpunkter från forskare och det är ännu inte klart vad som krävs, säger Mark Marissink på Naturvårdsverket till TT.

Enligt Naturvårdsverket tyder det mesta på att vargens populationsstorlek inte längre är ett problem i sig.

– Det finns inga problem med utbredningsområdet eller livsmiljön, vargen kan leva på många olika miljöer. Det vi diskuterat länge är inavelssituationen, och vi har fortfarande inte riktigt fått något klart och tydligt svar, säger Marissink.

Var sjätte år rapporterar myndigheten tillståndet för 164 arter och 89 naturtyper i Sverige. Förutom livsmiljö och populationsstorlek rapporteras framtidsutsikter och bevarandestatus. 

EU:s lista över skyddsvärda arter består av djur som anses intressanta att bevara i EU som helhet. Den vanligaste anledningen till att vissa arter inte har gynnsam bevarandestatus är att populationen är för liten.

– Men för andra arter är miljön ett problem. Populationen av gråsäl i Östersjön är stor, men miljögifterna gör att vi inte vet hur arten påverkas på lång sikt, säger Mark Marissink. 

Bedömningen har Naturvårdsverket gjort med hjälp av artdatabanken från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Den har skickats till EU:s miljöbyrå i Köpenhamn, som ska kvalitetsgranska innehållet. Först vid årsskiftet kommer den att vara slutgiltig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".