Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Ny lag: papperslösa måste erbjudas vård

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 05.13
Gunilla Skog: Det blir enklare nu
(1:28 min)
Nu måste alla landsting erbjuda vård till papperslösa. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Nu måste alla landsting erbjuda vård till papperslösa. Det kommer att underlätta för sjukvårdspersonalen i Blekinge när de i fortsättningen kan utföra det arbetet lagligt. Dessutom kan landstinget söka ersättning från staten.

Bodil Ehn är överläkare inom mödrahälsovård och minns särskilt en papperslös kvinna som de hjälpte.

– Vi hjälpte henne till ett friskt barn, en bra graviditet och en säker förlossning och jag kommer i håg hur tacksam hon var. Barnmorskan var lite orolig för vad lagstiftningen sa, och det är ju så att vi är ju aldrig upplysningsskyldiga gentemot andra myndigheter som polismyndigheten om att vi har en gömd flykting hos oss, om inte vi kontaktas av polisen då, säger hon

Enklare med ny lag
Gunilla Skoog som är planerings- och utvecklingsdirektör på Blekinge Landsting menar att den nya lagen kommer göra det lättare för sjukvårdspersonalen.

– Den stora förändringen tycker jag egentligen är att det blir enklare för vår personal att göra det de redan har gjort på ett legalt sätt. Vi har tagit hand om de papperslösa som har behövt vård.

Däremot, menar hon, har det varit krångligt att veta vad de får göra och inte.

– Nu är det ganska tydligt reglerat i lagen att vi ska ge vård som inte kan anstå, säger hon.

Söka pengar från staten
Vård som inte kan anstå betyder vård som inte kan vänta och innebär bland annat mödrahälsovård, preventivsmedelsrådgivning och aborter. Tidigare har Landstinget i Blekinge själva tvingats betala för vård av papperslösa. Detta förändras när den nya lagen börjar gälla och det ser Gunilla Skoog som något positivt.

– Det som ju är fördelen nu är ju att nu kan vi söka ersättning från staten för den vård vi ger de papperslösa.

Molly Berggren
molly.berggren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".