Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ronneby

Ronneby bästa miljökommunen

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 04.55
Camilla Norrman: "Nu känns det som att vi måste växla upp här."
(1:25 min)
Ronneby placerade sig högt som miljökommun. Foto: Sveriges Radio.

Av Blekinges kommuner är Ronneby den bästa miljökommunen. Det visar tidningen Miljöaktuellts årliga rankning. Ronneby ligger på plats 37 av Sveriges 290 kommuner och ett projekt som uppmärksammats i kommunen är Cefur - Centrum för forskning och hållbar utveckling.

Camilla Norrman är miljöutvecklare i Ronneby kommun. Hon blev glad och lite förvånad över att Ronneby hamnat så högt upp på listan.

– Jo, de ringde ju förra veckan från någon tidning och jag blev så chockad att jag blev helt tyst faktiskt. Det händer inte så ofta men det blev jag då.

Och hur kändes det sedan när du hade smält det?

– Det är ju jätteroligt att det arbete som man lägger ner ger genomslagskraft.

Börjar använda elbilar
Ronneby kommun prioriterar arbetet med miljöfrågor. Inom kort börjar kommunen använda elbilar och år 2020 ska kommunen bara använda el- och biogasbilar.

Om några år är tanken att det också ska finnas en bilpool där Ronnebyborna kan hyra bilarna när kommunen inte använder dem.

Ett projekt som uppmärksammats i kommunen är Cefur - Centrum för forskning och hållbar utveckling. Det knyter ihop forskare med det lokala näringslivet och jobbar bland annat med utveckling och återvinning av gröna plaster.

– Det är ett mycket spännande projekt. Jag har aldrig sett någon annan kommun som har satsat så mycket på hållbarhetsfrågor, så det är klart att det blir uppmärksammat, säger Camilla Norrman

Startar Facebooksida
Hon ser positivt på det fortsatta arbetet och hon och hennes kollegor vill fortsätta vara ledande för miljöfrågorna i Blekinge.

– Nu känns det som att vi måste växla upp här så då gör vi det. Vi ska ta fram nya lokala miljömål. Vi har startat en Facebooksida som ni gärna får gå med i och vara med i arbetet. Den heter Ronneby kommuns miljömål.

Molly Berggren
molly.berggren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".