Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Räddningsaktion för utrotningshotad mussla

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 05.17
"Hoppas kunna förbättra situationen"
(1:29 min)
1 av 3
Therese Asp och Andreas Nilsson på länsstyrelsen arbetar med projektet.. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
2 av 3
Målarmusslan ska få hjälp att överleva i Blekinges åar. Just nu arbetar länsstyrelsen med projektet Rädda målarmusslan. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio.
3 av 3
Andreas Nilsson är utrustad för musseljakt. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio

Mycket målarmusslor innebär ett välmående vattendrag. Men idag finns de bara i små bestånd i Blekinge, något som Andreas Nilsson och Therese Asp på Länsstyrelsen i Blekinge nu vill försöka ändra på i projektet Rädda målarmusslan.

– Vi hoppas kunna förbättra situationen för målarmusslan genom det här projektet, säger Andreas Nilsson.

En av de viktiga förbättringarna är att göra det lättare för fiskar att röra sig upp och ner i åarna. Det är en förutsättning för att målarmusslan ska kunna föröka sig, eftersom den växer upp på värdfiskens gälar.

– Vi håller just nu på att planera åtgärder med ett par privata dammägare för att försöka ordna fauna-passager, det man kallade fisktrappor förut, förbi ett par dammar. Sedan hoppas vi kunna göra mer punktinsatser på ett par platser, till exempel placera ut stora stenar eller död ved på ett par platser som ökat vegetationen, säger Andreas Nilsson.

Letar med undervattenskikare
För att ta reda på var de största åtgärderna behöver göras har Andreas Nilsson och Therese Asp vadat genom ett 20-tal platser i Bräkneån och Mörrumsån. Utrustningen består av vattentäta kläder och undervattenskikare som används för att söka igenom dragen.

– Målarmusslan är ju en indikator på att vi har ett bra vatten. Har vi flodvattenmussla och målarmussla som föryngrar sig så har vi bra vattenkvalitet och ett fungerande ekosystem, kan man säga. Det är en bra art att ha som en nyckelart, en indikator på att det vi gör är bra och att naturen mår bra, säger Therese Asp.

Daniel Svensson
daniel.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".