Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mathörnan

Rizah Sheqiri: "Språket är nyckeln till det nya samhället"

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 14.58
"Börja direkt med språket"
(6:28 min)
1 av 4
Rizah Sheqiri kom till Sverige 1991 från forna Jugoslavien. I dag är han författare och modersmålslärare i Karlskrona. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 4
Rizahs kycklingsallad med halloumi. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
3 av 4
Rizah Sheqiri har publicerat flera diktsamlingar och barnböcker. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
4 av 4
Smarrig chokladkaka blev det till efterrätt. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.

"Jag är jättebra på att laga mat, men jag är ännu bättre på att äta den." Så presenterar sig dagens gäst och matlagare i Mathörnan, Rizah Sheqiri som kom till Sverige från Kosovo 1991. 

Rizah Sheqiri är en av de tusentals personer som kom till Sverige från Balkan under nittiotalet. Sverige hade ingen stor erfarenhet av att ta emot så många som kom från ett krigshärjat land på en och samma gång. 

När han ser de flyktingar som i dag kommer hit på grund av läget i Syrien har han flera råd att ge dem. 

– Börja direkt med språket. Det är nyckeln till det nya samhället, säger han. 

Farligt bli passiv
Han menar att trots att det finns en chans att få återvända till sitt hemland så är det nyttigt att lära sig ett nytt språk. Dessutom är det farligt att hamna i en passiv situation, vilket många flyktingar gör den första tiden i det nya landet. 

– När jag själv kom till Sverige var det många av mina landsmän som bara satt och tittade på nyheter från hemlandet hela dagarna. De blev snart deperimerade, berättar han. 

Det mottagande landet har också ett stort ansvar för att flyktingar ska integreras på ett bra sätt, menar Rizah Sheqiri. 

– Erbjud sysselsättning, praktik, språkkurser. Det var tack vare praktik som jag hamnade här i Karlskrona. Det gjorde att jag slapp känna mig onyttig, säger han.  

Internationell mat
Han berättar att maten han lagar i dagens Mathörnan, en lätt sommarsallad med oliver och halloumi, inte är speciell för Kosovo. 

– Den är snarare internationell. Jag vet inget folk som inte äter sallad på sommaren, säger han. 

Maten spelar stor del i hans liv. 

– De brukar ju säga i reklamen att "du är vad du äter". Jag tror att det är svaret på din fråga. 

Per Kudo
per.kudo@sverigesradio.se

Rizahs kycklingsallad

Ingredienser:
Kycklingfilé 
Salt
Vitlök
Curry
Chilipulver
Sweet chilisås
Dill
Kokt Pasta
Ruccolasallad
Broccoli
Basilika
Jordgubbstomater 
Gurka
Gröna oliver
Avokado
Salladslök
Fetaost
Balsamolivolja 
Vinäger
Salt

Dressing:
Mynta
Crème fraiche
Vitlök
Gurka
Salt

Halloumi
Citron
Dill

Gör såhär:
Koka kycklingen i ca 15 min. Skär sedan kycklingen i bitar och stek den i olivolja. Krydda med salt, curry, dill, chilipulver och vitlök. Tillsätt sweet chili.
Koka pastan.
Skär sallad, tomat, gurka, lök, oliver och broccoli i små bitar. Dela, kärna ur och skala avokadon. Blanda samman i en salladsskål. Blanda i olivolja, vinäger och salt. Toppa med fetaost.
Dressingen: Hacka vitlök och gurka i en skål. Bland i crème fraîche , mynta och salt efter smak. 
Stek halloumi, pressa lite citron över och krydda med dill. 
Servera kycklingsalladen med rostat vitlöksbröd, halloumi och dressing. 
Smaklig måltid!

 

Chokladkaka

175 g smör
3 dl strösocker
1  1/2 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl

1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner socker, kakao, ägg och vaniljsocker.
3. Häll smeten i form
4. Grädda i 20 min (200grader)
5. Servera med glass och bär när chokladkakan svalnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".