Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Slut på skit i vattnet - ny app visar landets tömningsstationer

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 04.54
"Inte så fräscht bada bland latrinavfall"
(1:36 min)
1 av 2
Rinus Voorn framför tömningsstationen och den internationella symbolen för sugtömning. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
2 av 2
Marinekologen Jenny Hertzman är positiv till lagen om att förbjuda latrintömning direkt i havet. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio

Den nya lagen om förbud att tömma sitt toalettavfall direkt i vattnet ställer krav på båtägare. En ny gratisapp till smarta telefoner är ett steg på vägen i kampen mot övergödning och avföring i våra vatten.

– Det måste vara stängt, annars rinner skiten ut, säger Rinus Voorn.

Han är ordförande för Karlskrona Segelsällskap och visar tömningsstationen som står längst ut på en brygga. På en båt intill pekar han mot ett hål där slangen som suger upp toalettavfallet ska föras ner.

Ett exempel på hur man lätt hittar till tömningssationer runt om i landet är gratisappen "Båtmiljö" som man kan ladda ner till smarta telefoner. Över 10 000 personer har redan laddat ner appen, som bland annat visar drygt tio tömningsstationer längs med Blekingekusten.

Rinus Voorn uppmanar båtägare att börja tänka om – för miljöns skull.

– Det behövs en attitydförändring bland båtfolket, så att de använder den latrintömning som finns i Blekinge. 

När man tömmer sitt toalettavfall direkt i vattnet tillförs kväve- och fosforämnen. Det bidrar till övergödning, vilket i sin tur påverkar algblomningen.

Men inte bara för miljöns skull är det viktigt att havet hålls rent från mänskligt avskräde.

– Det är en sanitär fråga, att vi faktiskt släpper ut mänsklig avföring direkt i havet, det kan sprida virusinfektioner och bakterier, bland annat e-colibakterier. Vi har småbarn och hundar som får i sig vatten. Och det känns kanske inte så fräscht att bada i samma vatten som båtlatrinen hamnar, säger Jenny Herzman, marinekolog på Länsstyrelsen.

Från april 2015 blir det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. De enda fritidsbåtar som undantas är de som k-märkts av Statens maritima museer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".