Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mathörnan

Lisette Pagler lättade på samvetet i Mathörnan

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 10.00
"Efter föreställningar äter jag som en häst"
(3:40 min)
1 av 3
Det bjöds på couscoussallad med sötpotatis hemma hos Lisette Pagler. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 3
Lisette Pagler är i full färd med att spela in andra säsongen av "Äkta människor" för SVT. Foto: Scanpix.
3 av 3
Färdigt! Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.

Lisette Pagler är Nättrabytjejen som blev Mimmi i "Äkta människor" med hela Sverige. Just nu är hon i full färd med att spela in säsong två av SVT-serien, men mellan två tagningar tog hon sig tid att laga mat med oss i Mathörnan. 

Lisette Pagler är på besök i hembygden Nättraby för att gå på bröllop. Hon vill lätta lite på samvetet såhär i grilltider och bjuder i Mathörnan på en vegetarisk rätt. Couscoussallad med doft av citron och färska kryddor som serveras tillsammans med sötpotatis. 

Hon är inte vegetarian, men tror att det skulle betyda mycket om alla försökte dra ner på sin köttkonsumtion. 

– Jag älskar kött, men jag tycker att man ska undvika det åtminstone någon dag i veckan. 

I yrket som skådespelare och musikalartist spelar maten en stor roll. Speciellt när man repar för tunga roller med mycket fysisk aktivitet. 

– Jag äter som en häst efter föreställningar. Det är någon speciell energi som släpps lös då, berättar hon. 

Lisette Pagler, nu 32 år, hittades som tvååring på en busshållsplats i Seoul i Sydkorea. 

– Ibland har jag undrat över hur mitt liv hade sett ut om jag vuxit upp där, men det är svårt att veta, säger hon. 

Istället växte hon upp i Nättraby utanför Karlskrona och är sedan några år rikskänd skådespelare. Efter rollen som Julia i kritikerrosade Romeo & Julia på Göta Lejon fick hon en av huvudrollerna i SVT-serien Äkta människor. Där spelar hon "huboten" Mimmi, en robot som ser ut som en riktig människa. 

Just nu spelar hon in andra säsongen som ska sändas i höst.

– Vi har en väldigt bra känsla i teamet. Andra säsongen kommer bli ännu mer spännande än första, säger hon. 

Första säsongen visas just nu i Frankrike. 

Här hittar du tidigare gäster i Mathörnan. 

Per Kudo
per.kudo@sverigesradio.se

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

Orientalisk couscous med sötpotatis

4 portioner
3 små sötpotatisar
4 msk olivolja
2 msk pumpakärnor
150 g couscous
5 dl grönsaksbuljong
russin och nötter (ex mandel och cashew)
saften från en halv citron
några nypor färsk koriander, persilja och mynta
1 tsk garam masala
salt
svartpeppar

Skär potatisen i klyftor och rosta i ugnen i 25-30 min på 200 grader med lite olivolja och salt och peppar. Lägg i pumpakärnorna 5 min innan potatisen ska ut. Värm lite olivolja i en stekpanna och fräs couscousen försiktigt i några minuter. Häll i hälften av buljongen och koka i ca 15 min. Häll i resten av buljongen om och när det behövs. Häll i russin och garam masala och de hackade nötterna. Krydda och låt svalna lite. Häll över citronsaften och olivoljan och lägg sötpotatisen ovanpå. Rör ner de färska örterna och pumpakärnorna. Servera med en extra citronskiva vid sidan om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".