Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

Kritiserar olycksrankningen

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 06.45
"Rankinglistan är direkt felaktig"
(1:50 min)
I NTF:s ranking är Uppsala till vänster en betydligt mer trafiksäker stad än Västerås till höger, som i mätningen har tre gånger fler olyckor. Men i Uppsala finns knappt några olyckor rapporterade från sjukhuset, som markeras i rött, utan enbart polisens som markeras i blått. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio

Karlskrona kommun känner sig felaktigt utpekade som en trafikfarlig stad och riktar kritik mot trafiksäkerhetsorganisation NTF:s sammanställning. I den hamnar Karlskrona bland de städer med flest trafikolyckor per invånare. Men gatuchefen Karl-Johan Svärd menar att statistiken inte stämmer eftersom olika kommuner mäter trafikolyckor på olika sätt.

– Ja den här statistiken eller rankinglistan som de kallar det för är direkt felaktig. Det är den för att det skiljer sig mycket hur sjukhusen inrapporterar statistik. Så man kan enkelt säga att de landsting som är bäst på att rapportera in trafikolyckor är sämst i den här undersökningen, säger Karl-Johan Svärd.

Uppsala lyfts fram som en säker kommun, med bara en tredjedel så många olyckor per invånare som Västerås.

– Det räcker att man går in i underlaget så ser man att Uppsala sjukhus inte rapporterar in skadorna, det gör man i Västerås, säger Karl-Johan Svärd.

Vill ha rättelse
I går skickade Karl-Johan Svärd och trafikingenjören Lars Olofsson ett mail till NTF där de uppmanar organisationen att gå ut med en rättelse.

Vi ringde upp NTF:s kommunikatör Rickard Cosini. Han svarar att kommunens reaktion är tråkig och att datan ska användas för att kommuner ska kunna jämföras.

– Vi är väldigt tydliga med att den här statistiken bygger på en databas som polisen och sjukvården rapporterar in till, säger han.

Tycker du att den rankinglistan som finns är representativ för hur trafiksäkerheten ser ut i Sverige?

– Ja det tycker jag, men det finns såklart svarta fläckar i den. Men den ska ses som en fingervisning.

Inget positivt
Karl-Johan Svärd håller inte med, men säger att själva databasen är viktig i kommunens arbete.

– Det är jätteviktigt för kommunen att titta på hur det ser ut i olycksstatistiken, men att jämföra kommuner emellan när det skiljer så mycket med inrapporteringen det är ju där det blir tokigt. Så NTF:s så kallade rankinglista, den ser jag inget positivt i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".