Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sötsaker till vildsvin får LRF att surna till

Publicerat söndag 21 juli 2013 kl 11.30
"Avskjutningen spelar ingen roll om man inte slutar med utfodringen"
(1:44 min)
Vildsvinen får fler brunstperioder när de utfodras, berättar Stig Lundström, vice regionsordförande i LRF Skåne. Han har också haft besök av vildsvin på sin gård, här med en nu nästan igengrodd gräsmatta. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio

Att utfodra vilt bör i framtiden bli ett brott. Det vill man på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, som har tröttnat på att markägare och jägare dumpar tiotals ton sötsaker i skogen för att utfodra vildsvin. Utfodringen innebär att vildsvinsstammen fördubblas årligen.

– Det handlar om 30 ton på en plats. Vi har sett containrar med bröd, en kubik med chokladblock och 500-600 kilo med vingummi dumpat i skogen, säger Stig Lundström som är vice regionsordförande för LRF Skåne

Nyligen kom beskedet att antalet skjutna vildsvin under det gångna jaktåret nästan har fördubblats från 55 000 till 90 000  i Sveige.

Enligt Stig Lundström kommer man aldrig hinna ikapp med avskjutningen för att minska vildsvinsskador på jord- och skogsbruk om man inte får bukt med utfodringen.

Fler brunstperioder
Utfodringen innebär att man tvingar fram fler brunstperioder. Normalt föder en sugga tio kultingar på två år men med ständig tillgång till matfrossa föds det uppemot 25 stycken och det fördubblar stammen årligen.

– Jag tror att det är okunskap som ligger bakom det, trots att man har informerat mycket. Hade man vetat vilken reproduktionsökning man hade gjort med utfodring så är det inte säkert att man vill att grannen ska få de problemen som det innebär med vildsvin, säger Stig Lundström.

Emot totalförbud
En lag skulle innebära ett totalförbud mot utfodring men med undantag för bland annat om klimatet kräver det och situationen i respektive län. Men Jöns-Lennart Andersson från Jägarförbundet i Skåne är principiellt emot en lag eftersom den skulle vara svår att kontrollera.

– Samverkan innebär att man ska tillsammans hitta formerna och ifrågasätter man varandra istället blir det inte ett naturligt samarbete. Så därför tycker jag att sunt förnuft ska ligga till grund för vad som ska gälla med utfodringen i framtiden.

Men Stig Lundström menar att tålamodet nu är slut:

– Vi är så många som har jobbat med utfodringsfrågan nu i många, många år och det gäller hela södra Sverige. De har helt enkelt tröttnat nu för man ser inte att det blir bättre, tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".