Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Zebralagen gör fotgängare otrygga

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 09.13
1 av 2
Djuret som gett lagen dess namn. Foto: Fabian Bimmer/AP Photo/Scanpix
2 av 2
Fotgängare i farten. Foto: If

Många upplever att den så kallade zebralagen har gjort trafiken farligare. Det visar en attitydsundersökning av försäkringsbolaget If. Syftet med lagen var att just öka tryggheten för fotgängare men så har alltså inte blivit fallet enligt deras undersökning.

Enligt If:s undersökning anser 30 procent av de tillfrågade att den så kallade zebralagen, som anger att fordonsförare har väjningsplikt vid obevakade övergångsställen, gjort trafiken farligare. Endast 13 procent tycker det har blivit säkrare. Övriga uppger att de inte märkt någon skillnad eller att de inte känner till lagen.

– Resultatet måste betraktas som ett misslyckande. Tanken med lagen var att skapa ökad trygghet i trafiken. Om det istället blivit tvärtom – åtminstone verkar det upplevas så – innebär det att kritikerna av lagen haft rätt hela tiden, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If, i ett pressmeddelande.

Falsk trygghet
Faran med zebralagen är att den kan ge falsk trygghet hos fotgängarna. Många bilister vittnar om fotgängare som går rakt ut i gatan. Samtidigt visar studier att en hel del bilister struntar i zebralagen, enligt If.

– Det är en god tanke bakom lagen, men ute i trafiken fungerar det inte alltid som man planerat. För att uppnå ökad trafiksäkerhet räcker det inte att bara införa en ny lag. Alla trafikanter måste samarbeta och ta hänsyn till varandra. Fotgängare måste se till att synas och bilförare hålla lägre hastighet vid övergångsställen, säger Iréne Isaksson-Hellman i pressmeddelandet.

Till och med juni i år har 16 fotgängare omkommit i trafiken enligt Transportstyrelsens statistik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".