Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget nytt Kulturhus till Karlskrona

Publicerat fredag 7 november 2014 kl 16.20

Ett nytt Kulturhus till Karlskrona har planerats i flera år. Men inte heller under den nya politiska ledningen ser det ut att bli ett.
– Det kostar för mycket, säger kommunalrådet Patrik Hansson (S).

Planen var att ett nytt kulturhus ska byggas på Kungsplan i Karlskrona. Men när den nya politiska ledningen bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centern räknat fram den nya budgeten så är kulturhuset struket.

– Kostnaden för ett nytt kulturhus är upp i nästan en kvarts miljard och det blir för mycket pengar, säger Patrik Hansson.

Sneglar på Nordenskjöldska
Istället sneglar de på Nordenskjöldska gården i centrala stan som nu ägs av Svenska kyrkan som funderar på att sälja den.

– Kanske kan vi köpa den och göra ett kulturhus där, säger Patrik Hansson.

Även en och annan rondell har strukits ur budgeten. Skattehöjningen på 59 öre per intjänad hundralapp ger drygt 70 miljoner kronor mer per år. Pengar som bland annat ska satsas på skolan, handikappomsorgen, äldrevården och socialtjänsten. Även ett utbyggt bredband på landsbygden finns med i budgeten.

Besparingar väntar
Men kommunen ska även spara drygt 60 miljoner kronor de kommande tre åren genom "allmän återhållsamhet". Varor och tjänster för 1,2 miljarder kronor köps in varje år, enligt Patrik Hansson, och där finns pengar att spara.

Kostnaden för sjuklöner måste tryckas ned. Och när anställda tjänstemän går i pension ska deras tjänster nagelfaras för att se om de behöver ersättas.

– Vi vill alltså inte att vi ska börja ute i klassrummet, ute på förskolan eller ute på det särskilda boendet, säger Patrik Hansson.

Oppositionsrådet, Camilla Brunsberg (M), är kritisk till skattehöjningen. Hon tror att den på sikt ger en ekonomisk tillbakagång och att skatteintäkterna då minskar.

-- Alliansregeringens politik och utvecklingen av Karlskrona gjort att skatteintäkterna i Karlskrona ökade med mer än hundra miljoner kronor årligen under vårt styre, säger Camilla Brunsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".