Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blekinge tredje bästa landsting i landet på ekomat

Publicerat lördag 8 november 2014 kl 16.33
"Mat är en hjärtefråga"
(1:29 min)
ekologisk mat köket Karlshamn blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 5
Prisjubel i köket i Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Catrin Karlsson ekologisk mat chef köket Karlshamn blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 5
Catrin Karlsson med diplomet för hedersam tredjeplats. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
ekologisk mat köket Karlshamn blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 5
Förrådet fylls av färgglatt och ekologiskt. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
ekologisk mat köket Karlshamn blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
4 av 5
Carne som väntar på att blandas med chili. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
ekologisk mat köket Karlshamn blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
5 av 5
Joakim Assinger, Catrin Karlsson och Fhasang Lindell i köket i Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Landstinget i Blekinge har ökat användningen av ekologiska livsmedel mest i landet enligt en mätning från intresseorganisationen Ekomatcentrum.

Det ger landstinget en tredjeplats i landet när det gäller att använda ekologiska livsmedel.

Och det glädjer Catrin Karlsson, som är chef för kök och restaurang på Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Stor ökning
Andelen ekomat till patienter och restauranggäster på Blekingesjukhuset har ökat från fyra till nästan 40 procent på sex år. Och för två veckor sedan fick fyra medarbetare åka till Stockholm och ta emot diplom.

Det är framför allt genom att att byta ut det det som det går åt mycket av och som är förhållandevis billigt som man lyckats öka andelen ekologiskt så mycket. Det gäller mejerivaror, grönsaker, kaffe, te, mjöl och gryn i första hand.

– Och utan personalens engagemang hade det aldrig gått, alla vill göra matlagningen så genuin som möjligt. De knäcker hellre ett riktigt ägg med skal, och blandar och rullar sina egna köttbullar, säger Catrin Karlsson.

Mat hjärtefråga
Och för Catrin Karlsson är maten en hjärtefråga.

– Sjukhus väljer man sällan att komma till och därför ska maten vara den bästa, säger hon.

Joakim Assinger rör i köttfärsen till kvällens chili con carne.

– Det är viktigt med ekologiskt, säger Joakim Asinger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".